Соціум

Ще одне будівельне шахрайство

Останнім часом в Україні почастішали випадки інвестиційно-будівельного шахрайства. Наше місто не стало винятком. Пік подібних махінацій припав на кризові роки, проте більшість схожих справ тягнеться й донині. Добудовувати розпочаті будинки чомусь ніхто не поспішає, та й управи на таких горе-забудовників, як виявилось, немає.

Останнім часом в Україні почастішали випадки інвестиційно-будівельного шахрайства. Наше місто не стало винятком. Пік подібних махінацій припав на кризові роки, проте більшість схожих справ тягнеться й донині. Добудовувати розпочаті будинки чомусь ніхто не поспішає, та й управи на таких горе-забудовників, як виявилось, немає.

Ще у 2007 році у нашу місті на проспекті Миру, 94/1в розпочалося будівництво 148-квартирного будинку на чотири під’їзди. За його спорудження взялося товариство “Фінансова компанія “Укрбудінвест”, яке зареєстроване у місті Чортків сусідньої Тернопільської області на ім’я Василя Гриціва. Згідно з п. 1 укладеної угоди між інвесторами та забудовником планове будівництво цього житлового будинку мало б завершитися вже у першому кварталі цього року. Проте ось уже понад півроку будівельні роботи на цьому об’єкті не ведуться, будівельники покинули його, відпрацювавши кілька місяців і не отримавши за це ні копійки. Нині там збудовано лише півтора поверхи з дев’яти запланованих.

Припинивши будівництво нібито через нестачу коштів, пан Гриців не відповідає на запити обманутих вкладників. З приводу зупинки будівництва директор підприємства-забудовника востаннє звітував перед ними ще у грудні минулого року, тоді й повідомив, що всі отримані кошти вже витрачені, а тому вирішується питання дофінансування. Він запевнив, що вже з середини лютого цього року будівельні роботи відновляться, проте цього не сталось.

Нині за будівельним майданчиком, що на проспекті Миру, 94/1в наглядає лише сторож, який не отримував заробітної плати вже майже рік. “Протягом десяти місяців я не отримую заробітної плати, але не можу отак просто покинути будівельний майданчик, оскільки я матеріально відповідальний за наявну тут техніку. З керівництвом фірми ніякого зв’язку немає, жоден з телефонів не відповідає, а регіональний офіс, який раніше був на вулиці Гагаріна, нині зачинений”, — каже сторож Анатолій.

Протягом трьох років люди інвестували у це будівництво майже 16 мільйонів гривень, тоді як загальна вартість цього об’єкта становить понад 20 мільйонів. За власними підрахунками інвесторів, на спорудження житла витрачено лише чотири мільйони гривень, а куди поділись ще 12 мільйонів наразі не відомо. “Ми надіслали листи до керівництва підприємства, в яких відмовляємося від участі у Фонді інвесторів (згідно з п. 9.6.1 договору), проте управитель Василь Гриців не повертає наші кошти”, — каже одна з постраждалих від будівельного шахрайства Людмила Роля.

Обдурені вкладники направили колективні заяви до Генпрокуратури, прокуратури Тернопільської області, які перенаправили їх до Хмельницького міського відділу УМВС України у Хмельницькій області, де їм листом відмовили у порушенні кримінальної справи щодо ТОВ “Фінансова компанія “Укр-будінвест” через відсутність складу злочину.

Безрезультатні кількарічні спроби добитися правди змусили людей звернутися за допомогою до міської влади. Аби відвоювати свої кревні, що були вкладені у зведення будинку, дольовики пішли пікетувати міську раду, де у свій час видали дозвіл на це будівництво. Під час зустрічі з вкладниками перший заступник міського голови Олександр Вінніков запевнив, що це питання теж турбує керівництво міста, оскільки останнім часом почастішали випадки подібних махінацій. На 13 квітня запланована зустріч представників міської влади з постраждалими інвесторами всіх недобудованих будинків.

Під час підготовки до друку цього матеріалу наша редакція намагалася зв’язатись із компанією-забудовником, проте ці телефони або відключені, або не відповідають. Тож виходить, що забудовник, прихопивши людські гроші, переховується, а недобудований об’єкт потихеньку розкрадається. Ті ж, хто мріяв про власну оселю у цьому будинку, нині змушені оббивати пороги всіх інстанцій у пошуках справедливості.

Ганна Пасічник
Фото Дмитра Свідерського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *