Соціум

Депутати залишилися вірними традиціям, але не відмовилися від змін і компромісів

Місячний термін — від сесії до сесії обсяги роботи депутатам не зменшує. Ось і п’яте пленарне зібрання міської ради за своїм порядком денним майже не відрізнялося від попереднього у лютому. До 70 питань, уже запланованих й опрацьованих на засіданнях постійних комісій колегією ради, додалося ще 15 різного спрямування, котрі потребували нагального вирішення. Враховуючи це, депутати погодилися розглянути їх у ході засідання.

 

Місячний термін — від сесії до сесії обсяги роботи депутатам не зменшує. Ось і п’яте пленарне зібрання міської ради за своїм порядком денним майже не відрізнялося від попереднього у лютому. До 70 питань, уже запланованих й опрацьованих на засіданнях постійних комісій колегією ради, додалося ще 15 різного спрямування, котрі потребували нагального вирішення. Враховуючи це, депутати погодилися розглянути їх у ході засідання.

 

Про ретельність підготовчої роботи у постійних комісіях свідчила швидкість ухвалення більшості попередньо запланованих проектів рішень. Так, звіт про виконання міського бюджету за минулий рік депутати затвердили одноголосно і без обговорення. Разом з тим через дещо недосконале планування бюджетів місцевого самоврядування Міністерством фінансів відсоток виконання міської скарбниці по доходах склав, за уточненнями плану, 97,1%, відповідно по видатках за функціональною структурою рівень виконання становив 98,9%. Обрані Мінфіном підходи найбільше позначилися на обсязі податку з доходів фізичних осіб — лише 91,7% від прогнозних цифр. Економічна ситуація позначилась і на доході від підприємницької діяльності — 49% від плану. Перекрити ці та деякі інші витрати навіть значним перевиконанням окремих статей дохідної частини не було можливості. Натомість пріоритетні галузі міського господарства вдалося забезпечити оптимальним у цих умовах фінансуванням: освіту — на 99,5%, охорону здоров’я — на 98,9%, сферу соціального захисту — на 97,8%. Складнішою була ситуація у житлово-комунальному господарстві, де виконання розпису на рік склало лише 89%. Але на те були вагомі об’єктивні причини.

Логічним продовженням бюджетної теми став розгляд змін і доповнень до бюджету міста нинішнього року. Спричинили його міжбюджетні розрахунки з областю та субвенції з бюджету держави. Зокрема, планується співфінансування будівництва другої черги Чернелівського водогону, за яким з держбюджету виділяється 30 мільйонів гривень. Місто на ці видатки має акумулювати дев’ять мільйонів. Як повідомив депутатам міський голова Сергій Мельник, перспективи перевиконання цьогорічного бюджету досить оптимістичні, нинішні темпи росту доходів перевищують минулорічні на 22%. Інша річ, що на цей рік бюджет області виділив на ремонт доріг лише два мільйони гривень замість 17 мільйонів у 2010 році. Отож з цим виникатимуть відповідні складнощі, але Чернелівський водогін залишатиметься першочерговим пріоритетом. Аби тільки держава свої обіцянки виконала.

Запропоновані зміни передбачають і певне дофінансування статей видатків на культуру і мистецтво, соціальний захист, охорону здоров’я та довкілля. Свої пропозиції внесли і депутати. Так, В’ячеслав Мороз ініціював проведення робіт з бла-гоустрою площі біля поліклініки №1, де він займає посаду головного лікаря. А Володимир Швець запропонував у своєму виборчому окрузі збудувати зовнішній ліфт у школі для дітей з особливими потребами. Депутати ініціативи колег підтримали і разом з ними запропонований проект змін до бюджету затвердили.

Не виникло проблем і з ухваленням Програми охорони довкілля м. Хмельницького на 2011-2015 роки. Представляв її новопризначений начальник управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста, депутат Анатолій Савчук — колишній заступник міського голови. До речі, Сергій Мельник представив сесії і нового керівника галузі охорони здоров’я — Михайла Василишина, теж міського обранця. Він, за новою структурою виконавчих органів, став заступником начальника управління праці, соціального захисту населення та охорони здоров’я.

Нинішня структурна реорганізація в системі міської влади змусила депутатів затвердити відповідні зміни у статутні положення низки закладів і організацій та документи майнового характеру.

Певні зміни ледь не відбулись у традиційній площині — наданні приміщень комунальної власності у безоплатне користування, зокрема громадським організаціям. У декого з депутатів виникли сумніви щодо доцільності такого “подарунка” міській організації Спілки української молоді, Асоціації жінок у бізнесі та обласному військово-патріотичному клубу “Склавин-воїн”. Особливий спротив викликав осередок СУМ, проти привілею якому виступили регіонали Оксана Кольгофер і Людмила Бесєда та народник Сергій Мандзій. Але активний захист з боку групи ВО “Свобода” аргументи опонентів переважив і СУМ надалі може не сумувати. А ось слово за бізнес-леді замовив ветеран міської ради Володимир Швець. Довідавшись про спортивні напрямки клубу “Склавин-воїн”, за яким стоїть міська організація воїнів-афганців, депутати продовжили пільгове користування приміщенням і цій організації.

Інша традиція міської ради — надання додаткової пільги на оплату житлово-комунальних послуг сім’ям загиблих учасників бойових дій в Афганістані та інших локальних війнах. Таких у місті залишилось 16. Цікаво, що приклад благодійності демонструє не лише міська влада. Такого принципу дотримується і бюро технічної інвентаризації. Багатодітній родині Антоніни Семенчук БТІ подарувало авто марки ДЕУ-Тіко, яке йому належало.

Продовжили депутати і практику останніх кризових років з підтримки підприємницького середовища. Так, декільком підприємствам-забудов-никам сесія дозволила здійснити оплату пайової участі у створенні та розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста в розстрочку. На жаль, новозбудовані житлові масиви приватного сектора місто з ресурсів свого бюджету нині не в змозі забезпечити фінансами для розбудови такої ж інфраструктури. А тому, наприклад, власникам новозбудованих житлових будинків на вулицях Раскової та Купріна рекомендовано вирішувати це питання спільними зусиллями.

Для бізнес-середовища особливо важливим і актуальним нині стає питання приватизації землі та її оренди. Законотворчі ініціативи на державному рівні у такій царині життя цьому середовищу не сприяють. Як відомо, орендна плата і сама вартість землі мають значно збільшитися, однак і діюча практика не всіх влаштовує, хоча вона сьогодні в місті вигідніша, ніж передбачена у перспективі. Показовим щодо цього був розгляд нинішньою сесією питання продажу земельних ділянок їх орендарям. Свого часу міська рада вирішила продавати земельні ділянки тим, хто їх орендує, за нормативною оцінкою, а не за експертною, яка суттєво нижча. Цієї практики рада дотримувалася, хоча був випадок, коли депутати погодилися на поступки своєму колезі Валентину Гакалу, враховуючи розвиток мережі його підприємства ТМ “Насолода” і податкові внески до міського бюджету. Але подібних заслуг не мали два підприємці, які вирішили приватизувати землю на території своїх підприємств. Розрахунок у них був на експертну оцінку, однак колегія ради вирішила від обраного принципу не відступати і продати землю за нормативною вищою оцінкою. І хоча частина депутатів з числа підприємців (Андрій Кветко, Оксана Кольгофер, Віктор Савчук, Людмила Бесєда) спробувала захистити позицію орендарів, мовляв “бізнес треба підтримувати, а не вбивати”, більшість була іншої думки. Зокрема, міський голова нагадав, що з прийняттям нового закону зросте вартість як землі, так і оренди, отож міський бюджет від відмови підприємців викупити ділянки за нормативною оцінкою нічого не втрачає. Тим більше, як з’ясувалося, що один з претендентів навіть не зареєстрований у міській базі даних, тобто податків у бюджет міста не сплачує взагалі, хоча на привілеї претендує. Компроміс запропонував Володимир Швець: вартість ділянок визначити за нормативною оцінкою, а сплату розстрочити на рік. Іван Бухал з цього приводу закликав надалі прискіпливіше підходити до спроб купівлі землі орендарями і попередньо ретельно їх вивчати, як це роблять банки, надаючи кредит. А Сергій Мельник зауважив: “Ми готові йти назустріч тим, хто сумлінно сплачує всі податки і легалізує нормальну зарплатню своїм працівникам”.

Інтересів підприємництва стосувалися й інші рішення сесійної зали. Зокрема, депутати встановили місцевий збір за місця для парковок і туристичний збір. Затвердили вони і так званий тимчасовий порядок надання містобудівних умов та обмежень на проведення реконструкцій будівель, споруд та приміщень. Стосуватиметься він і реконструкції квартир та окремих кімнат для потреб непромислового характеру.

Важливим і масштабним за своїм значенням стало затвердження сесією плану зонування території міста — як логічне та конкретне продовження міських правил забудови, а також відповідно до нового закону про містобудування. Цим документом на території міста визначаються шість основних зон за функціональною класифікацією: центральні громадсько-ділові, житлові, спеціальні, промислово-комунальні, міського та зовнішнього транспорту і рекреаційні. У цих зонах визначаються єдині умови й обмеження забудови земельних ділянок.

У ракурсі вже затвердженого документа особливу увагу привертали два пункти пакета питань порядку денного. Одним із них були визначені земельні ділянки для житлової забудови на вулиці Озерній управлінню капітального будівництва — під соціальне житло, загалом на 405 квартир. Другий пункт хоча й не стосувався безпосередньо зонального принципу забудови міської території, але мав до нього відношення дещо іншого характеру — взаємовідносин забудовників і місцевої громади у поширеній нині практиці так званої “ущільненої забудови”. Простіше кажучи, будівництва споруд у дворах. Цього разу спроба такої “точкової” забудови на вулиці Кам’янецькій, 68 і 72 спричинила місцеву ініціативу щодо її заборони. Прикро, але факт: активний протест мешканців будинків викликало бажання Хмельницької єпархії УПЦ збудувати житло для священнослужителів. Передісторію конфлікту колегам розповів депутат від цього виборчого округу Олександр Кізляр. За його словами, свого часу єпархія звернулася до міської ради з проханням збудувати житловий будинок на шість квартир поблизу головного собору УПЦ у місті. Такий дозвіл вона отримала за умов погодження з мешканцями навколишніх будинків, оскільки місце було обране у дворі цих будинків. Але згодом, коли попередні роботи вже розпочалися, люди почали обурюватися. З’ясувалося, що необхідного узгодження з ними не було, а зібрані нібито підписи щодо цього насправді не відповідають дійсності. Навпаки, мешканці, провівши збори, зібрали протестні підписи більшості сусідів, які й представили на захист своїх інтересів.

Аргументи щодо цього ініціативна група виклала сесії: двір потрібний людям як зона відпочинку, дитячого дозвілля і для побутових потреб. А ось контраргументи єпархії: є необхідність забезпечити житлом священиків, витрати на дозволене вже будівництво склали 150 тисяч гривень.

Депутати моральний бік конфлікту обговорювати не стали, вони надали перевагу компромісному його вирішенню. Іван Бухал, Віктор Савчук, Оксана Кольгофер, Сергій Мандзій, Олександр Симчишин, ставши на захист інтересів мешканців, запропонували винайти іншу земельну ділянку для житла єпархії, а в процесі нової процедури її оформлення компенсувати вже зроблені витрати. Рішенням сесії місцева ініціатива щодо заборони будівництва задоволена, єпархії буде запропонована інша земельна ділянка на її вибір. Як висловився Сергій Мельник: “Усі подібні конфлікти ми завжди врегульовували, вирішимо і цей”.

На завершення роботи у пленарному режимі депутати заслухали звіт тимчасової комісії ради, яка вивчала ситуацію, що склалася на КП “Електротранс”. Висновки комісії, котру очолював депутат від ВО “Свобода” Віталій Діденко, сесія прийняла до відома. Міський голова, погоджуючись з основними рекомендаціями комісії, проінформував депутатів, що співпраця з львівською “Політехнікою” щодо вдосконалення пасажирського руху на території міста буде продовжена. А ще з ініціативи депутата Григорія Галкіна сесія прийняла звернення з приводу стихійного лиха в Японії…

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *