Соціум

Здорові судини — гарантія довголіття

Специфічна антиатеросклеротична дія притаманна окремим харчовим і лікарським рослинам. Провідна роль належить часнику.

 

Специфічна антиатеросклеротична дія притаманна окремим харчовим і лікарським рослинам. Провідна роль належить часнику.

Регулярне вживання одного-двох зубців часнику є надійним профілактичним засобом. Після 50 років рекомендують їсти його щоденно або через день (щоб нейтралізувати запах, можна пожувати кілька листочків або шматок кореня петрушки чи селери).

Часник можна застосовувати також у вигляді спиртової витяжки. 4-5 зубців подрібненого часнику заливають 50 мл 70% етилового спирту, настоюють за кімнатної температури протягом дох тижнів. Проціджену витяжку вживають по 0,5 ч.л. двічі-тричі на день перед їжею. Слід знати, що часник (у сирому вигляді і в формі спиртової настоянки) слід застосовувати з обережністю хворим на виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, під час загострення хронічного коліту, у разі хвороб серця, печінки, нирок та цукрового діабету.

У народній медицині для лікування атеросклерозу використовують часникову витяжку: 100-150 г очищених і подрібнених зубців часнику залити 250 мл горілки або медовухи і настоювати, щоденно збовтуючи протягом трьох тижнів. Проціджену настоянку вживати перед їжею по 30-40 крапель тричі на день щонайменше впродовж року.

Подібний варіант профілактики і лікування часником атеросклерозу рекомендує тибетська традиційна медицина у вигляді засобу очищення судин. За переконаннями тибетських медиків, пропонований ними часниковий засіб омолоджує судинні стінки, вимиває з них атеросклеротичні бляшки, що призводить до зниження активності прогресування атеросклерозу, зменшує ризик виникнення стенокардії, інфаркту міокарда, гіпертонічної хвороби і мозкового інсульту.  
Для виготовлення витяжки використовують головки часнику, зібрані в період його повного дозрівання (серпень-вересень). Найефективніший час приймання витяжки — жовтень-січень. В інші пори року її лікувальна і профілактична активність значно нижча.

Для виготовлення настоянки попередньо заготовляють 350 г очищеного часнику. Зубці розтирають дерев’яною ложкою до кашоподібної маси, тримають у скляній банці в темному місці кілька діб до виділення рідини, яку витискують у чисту скляну посудину і доливають стільки ж горілки. Суміш протягом 10 діб витримують у темному прохолодному місці. Через кілька днів вона готова до вживання. Приймають за 15-30 хвилин до їжі, поперед-ньо розчинивши в молоці у співвідношенні 1:4. Застосовують таку схему: перший день — одна крапля перед сніданком, дві — перед обідом, три — перед вечерею; другий день — відповідно по чотири, п’ять і шість крапель; третій — сім, вісім, дев’ять; четвертий — 10, 11, 12; п’ятий — 13, 14, 15; шостий — 16, 17, 18; сьомий — 19, 20, 21; восьмий – 22, 23, 24; дев’ятий — 25, 26, 27; десятий — 28, 29, 30. Решту настоянки вживають щоденно по 25 крапель на молоці тричі на добу перед їжею протягом 3-5 місяців щорічно. Особливо корисне таке лікування людям похилого віку.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *