Соціум

Як боротися з авітамінозом

Причини захворювання
Основною причиною виникнення авітамінозу є неправильне, неповноцінне харчування. Відсутність у раціоні овочів, фруктів позначається на стані здоров’я людини. Через неправильне харчування виникає порушення травлення.
Також причинами авітамінозу є стрес, постійні важкі розумові перенапруги, граничні фізичні навантаження, період реабілітації після важкого захворювання, довге дотримання суворої дієти. Причини захворювання
Основною причиною виникнення авітамінозу є неправильне, неповноцінне харчування. Відсутність у раціоні овочів, фруктів позначається на стані здоров’я людини. Через неправильне харчування виникає порушення травлення.
Також причинами авітамінозу є стрес, постійні важкі розумові перенапруги, граничні фізичні навантаження, період реабілітації після важкого захворювання, довге дотримання суворої дієти.

Симптоми захворювання
Авітаміноз провокує зниження імунітету. А це постійні застуди від будь-якого протягу. Легкість зараження вірусами грипу. Також до симптомів авітамінозу належить депресія. Організму не вистачає поживних речовин. Людина стає неуважною, млявою, дратівливою. Погіршується стан волосся і нігтів, з’являються прищі, лупа, “заїди” на губах.

Профілактика захворювання
Перш за все — правильне і збалансоване харчування, в основі якого овочі та фрукти. Не варто забувати і про м’ясо птиці та рибу. Готувати краще в пароварці або запікати в духовій шафі. Але з їжею всіх вітамінів не отримаєш. Слід приймати вітамінні комплекси, враховуючи засвоюваність вітамінів один з одним.

Народні засоби від авітамінозу
♦ Розчинити дві столові ложки меду в 300 мл кип’яченої води, сік з одного кілограма моркви і сік одного лимона. Все це змішати і пити протягом дня в три-чотири прийоми.
♦ При авітамінозі рекомендується пити лікувальний чай. Взяти порівну висушеної трави м’яти перцевої, материнки, чебрецю, звіробою, суцвіть або незрілих ягід малини, плодів горобини звичайної, смородини чорної (листя, ягоди), суниці (листя, ягоди), все перемішати, заварювати і пити по склянці три рази на день.
♦ Вітамінний чай з плодів калини має загальнозміцнювальну і заспокійливу дії. Щоб приготувати такий чай, треба столову ложку плодів залити склянкою окропу, настояти одну-дві години, процідити. Пити по півсклянки двічі на день.
♦ Протерти через сито 700 г ягід чорної смородини і змішати її з медовим сиропом; у півлітрі кип’яченої води розчинити шість столових ложок меду. Цю порцію необхідно випити протягом двох днів.
♦ Дві столові ложки сушених ягід горобини залити в термосі 0,5 л крутого окропу, настояти дві години, процідити і пити по третині склянки тричі на день як загальнозміцнюючий засіб.
♦ Вітамінний чай: плоди брусниці — дві частини, плоди шипшини — три частини, листя кропиви — три частини. Подрібнену сировину добре перемішати, чотири чайні ложки суміші залити склянкою окропу, настояти три години, процідити і пити по склянці два-три рази на день.
♦ Одну столову ложку стиглих плодів червоної горобини залити склянкою окропу. Кип’ятити десять хвилин, настояти чотири години. Приймати по півсклянки два-три рази на день разом з плодами.
♦ Взяти по три частини сушеної моркви, плодів шипшини, листя кропиви і одну частину ягід чорної смородини. Змішати і заварити як чай.
♦ Взяти 1 кг меду, 1,5 кг буряка, 1,5 кг моркви, 1 кг гранатів, 1 кг лимонів. Лимони без кісточок і моркву пропустити через м’ясорубку. З гранатів та суміші лимона і моркви віджати сік. Все злити в банку і додати мед. Приймати по 50 мл вранці та ввечері.
♦ Випивати щоденно склянку натурального апельсинового соку — для профілактики і лікування авітамінозу.
♦ Два рази на день пити по склянці журавлинного соку або морсу.
♦ Потрібно приготувати настій з листя і навколоплідника волоського горіха. Одну столову ложку суміші вкинути у склянку окропу, настояти три години і пити по одній столовій ложці тричі на день.
♦ Суцвіття календули звичайної у вигляді настою п’ють як стимулюючий засіб при авітамінозі. Настій: одну столову ложку квітів залити склянкою окропу, настояти дві години і пити по дві столові ложки три-п’ять разів на день за півгодини до їжі.
♦ Листя кропиви дводомної у вигляді настою п’ють при гіповітамінозах як полівітамінний засіб. Застосовують цей настій також при анемії, недокрів’ї та застудних захворюваннях. 
Настій: три-чотири столові ложки листя настояти дві години в літрі окропу і пити по дві третини склянки три-п’ять разів на день натще.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *