Соціум

Хмельницька молодь каже: “Освіта — не привілей”

До всеукраїнської акції студентських протестів проти нової редакції Закону України “Про вищу освіту” долучилася й хмельницька молодь. Активісти громадської організації “Діти Кризи” “захопили” Будинок освіти, розвісивши на ньому плакати з гучними гаслами “Освіта — не привілей!”

Один із учасників акції стверджує: “Відповідно до законопроекту про вищу освіту, який нині розглядається у Верховній Раді, адміністрація вузів може безпідставно, незважаючи на договір, який студент укладає з вузом, змінювати плату за навчання. Також цей законопроект знищить студентське самоврядування і всі проблеми студентів будуть вирішуватися безпосередньо адміністрацією вузів”. На думку активістів, це обмежує права тих, хто навчається, і зменшує їхні шанси отримати якісну освіту легко і справедливо. До студентів-активістів приєдналися й абітурієнти, котрі теж турбуються про своє майбутнє, зокрема вищу освіту. Разом вони викрикували речівки і намагалися спровокувати освітян на зустрічну реакцію. Але, як зазначив один із основних організаторів акції Федір Устинов, керівництво галузі освіти в області не відреагувало на активістів і не вжило належних заходів з вирішення проблем студентства. “Цей рік оголошений в Україні роком науки, освіти та інформаційного суспільства. Тим не менш, планують скоротити держзамовлення, мотивуючи це скороченням кількості абітурієнтів”, — каже Федір Устинов. Заступник начальника обласного управління освіти пояснила, що зменшення кількості бюджетних місць не є остаточним і торкнеться не всіх спеціальностей та запропонувала ініціативній групі активістів зустрітися з начальником управління освіти для обговорення проблемних питань.

Акція протесту проти освітянських нововведень тривала більше години, об’єднавши майже півсотні хмельничан. Найзавзятіших активістів, котрі виступали на козирку будівлі, направили до міліції писати пояснювальні. Та це студентів не налякало, кажуть, що за свої права будуть боротися мирним шляхом до останнього.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *