Соціум

“Trаvelling river” сподівається на успіх у “Рок-просторі”

Минулого року наша газета повідомляла про успішний творчий старт гурту “Travelling river”. З тих пір у команди нові заслуги на музикальній ниві, нові плани. Найголовніше для артистів-початківців те, що їх під свою опіку взяв відомий у нашому місті культурний діяч, організатор концертів, молодіжних тусівок Сергій ЩЕРБАНЮК. Чому до душі професіонала припала саме ця група та які плоди принесла їхня співпраця, наша з ним розмова.

 

 

Минулого року наша газета повідомляла про успішний творчий старт гурту “Travelling river”. З тих пір у команди нові заслуги на музикальній ниві, нові плани. Найголовніше для артистів-початківців те, що їх під свою опіку взяв відомий у нашому місті культурний діяч, організатор концертів, молодіжних тусівок Сергій ЩЕРБАНЮК. Чому до душі професіонала припала саме ця група та які плоди принесла їхня співпраця, наша з ним розмова.

— Пане Сергію, як ви познайомилися з творчістю групи?
— У 2009 році міський Будинок культури спільно з громадською організацією “Українська соціал-демократична молодь” започаткували рок-фестиваль “пРОсКурів-фест”.Тоді заявку на участь мені, як одному з організаторів фестивалю, приніс гітарист “Trаvelling river” Віталій. Вже з перших хвилин спілкування я зрозумів, що ця людина — фанат музики і закохана у гітару. У їхньої групи тоді не було ще жодної демо-версії пісень і до участі у фесті вони подали лише анкету. Мені сподобалося, що хлопці з самого початку своєї творчості не хотіли грати чужих пісень і напрацьовували власний репертуар. На “пРОсКурів-фесті” вони представили шість оригінальних композицій. Зізнаюся, їхній виступ був далеко не найкращим, критики, журі зауважили, що у групи немає злагодженої гри, музиканти не чують одне одного… Але разом з тим хлопці довели, що таки мають задатки музикантів. Радувало й те, що вони правильно реагували на критику і прагнули виправити всі свої помилки шляхом наполегливих тренувань.

— Другим вагомим концертом для “Travelling river” став відбірковий тур до всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики “Червона рута”. Як ви оцінюєте їхній виступ?
— У період між “пРОсКурів-фестом” і “Червоною рутою” група встигла зробити чимало, досягти значних успіхів. Так, за два роки учасники створили до півтора десятка власних композицій (не кожна молода група може похизуватися такою кількістю), навчилися слухати гру одне одного, вона стала більш гармонійною. Покращала не тільки техніка виконання музикантів, а й техніка співу солістки, яка навчилася координувати свій унікальний високий тембр голосу. Тому на відбірковому турі до “Червоної рути”, який нещодавно проходив у нашому місті, “Travelling river” показала злагоджену гру, якісне виконання музики, а найголовніше — неповторність стилю. Зазвичай на відбіркових турах до таких масштабних фестивалів провінційним гуртам дають можливість відіграти лише одну-дві композиції, а групі “Travelling river” дозволили зіграти всі три, як і передбачено у правилах відбору. Це свідчить про те, що журі вони сподобалися. До півфіналу музикантів не відібрали, адже їх суперниками були “монстри” хмельницької рок-сцени — гурти “Чумацький шлях”, члени якого професійні музиканти, та “Бензопілін”, що має чотирирічний досвід виступів. Та вже участь у музичних змаганнях запалила їх бажанням стати кращими і працювати над собою з більшою наполегливістю. Команду підбадьорило й те, що експерти “Червоної рути” назвали їхній виступ фірмовим.

— Нині ви допомагаєте групі “Trаvelling river” організовувати концерти. Як сприймає її публіка?
— Нещодавно нам вдалося відіграти сольник у нічному клубі “Арт-паб”, це була мистецька акція проекту “Вільна сцена”. Група представила свої найкращі композиції, відіграла їх на повну. І публіці їхня музика сподобалася, легкий рок “Стрімкої ріки” (так можна перекласти назву групи) розслабив слухачів і водночас манив до танцю. Усі відзначили неповторність гурту, яка полягає в гарному поєднанні ніжного, але сильного вокалу солістки з романтичним роком виконавців. Секрет успіху групи й у хорошому барабанщику, який, незважаючи на слабку подачу гри, задає ритму групі і тримає гармонію гри музикантів.

— Коли я вперше спілкувалася з групою, музиканти казали, що у них немає чіткого стилю музики, ви з цим погоджуєтеся?
— Я б назвав їхню манеру виконання альтернативним роком, але часом у грі прослуховуються блюзові мотиви. В тому й фішка цієї групи, що стиль відчувається одразу, але його не можна чітко охарактеризувати чи приписати до якоїсь течії в музиці.

— Співпраця з вами, як з працівником Будинку культури, дає гурту ще якісь можливості, крім участі в концертах? Чи може “Travelling river”, наприклад, проводити репетиції на базі закладу?
— Найголовніше, що отримують хлопці, — це поради музичних експертів, які працюють у Будинку культури або співпрацюють з ними. Щодо репетиційної бази, то нині ми вирішуємо це питання з міською владою. Планується віддати в оренду хлопцям підвальне приміщення за помірну ціну. Там буде тренуватися ще одна молода хмельницька група.

— Які нині творчі плани у “Travelling river”?
— Головне завдання — успішно виступити на всеукраїнському фестивалі “Рок-простір”, який відбудеться у нашому місті 24 лютого. Щоб перемогти гідних суперників, а ними будуть столичний гурт “Моноліт”, котрий підкорює сцену ще з 1996 року, моршинський гурт “Тридцята паралель”, чернівецькі колективи, музиканти і солістка відшліфовують свою музику на репетиціях, творять нові композиції. На фестивалі вони збираються представити кілька своїх нових напрацювань, щоб потішити фанів. Організатори фесту погодилися на участь у ньому “Travelling river”, бо хотіли представити різні стилі музики різних куточків України, а група з Хмельницького таки має свої особливості і відрізняється на тлі музикантів-початківців. Хочеться зазначити, що “Travelling river” буде єдиним представником на “Рок-просторі” від Хмельницького.

— Що дасть перемога у цьому фестивалі учасникам гурту?
— Фестиваль не конкурсний, участь у ньому, а тим паче успіх, допоможе їм пропіарити свою творчість, заявити про себе, налагодити зв’язки для концертів і гастролів. А ще музиканти почують відгуки професіоналів, критиків.

— Дякую за розмову.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *