Соціум

Добротворча аура Народного Дому

У жовтні цього року Хмельницьке міське товариство “Просвіта” відзначатиме двадцяту річницю свого створення. Цю громадську самоорганізацію, що знаходиться у Народному Домі, знають далеко за межами нашої держави. Бо є вона справжнім храмом української душі, трепетно оберігає все українське в нашому місті й не тільки…
Наша співрозмовниця — голова міського товариства “Просвіта” Зоя ДІДЕНКО.

У жовтні цього року Хмельницьке міське товариство “Просвіта” відзначатиме двадцяту річницю свого створення. Цю громадську самоорганізацію, що знаходиться у Народному Домі, знають далеко за межами нашої держави. Бо є вона справжнім храмом української душі, трепетно оберігає все українське в нашому місті й не тільки…
Наша співрозмовниця — голова міського товариства “Просвіта” Зоя ДІДЕНКО.

— Зоє Олександрівно, що означає для “Просвіти” 20 років?
— До свого двадцятиріччя хмельницька “Просвіта” прийшла потужною багаточисельною організацією. Протягом усього часу ми працювали над утвердженням національної просвітницької ідеї. І тепер з гордістю можемо констатувати: результат просвітницької роботи є. Вдалося зняти декілька фільмів, записати кілька аудіокасет, видати 45 книг. Зрозуміло, що без наших друзів-меценатів зробити все це було б неможливо. Однак, дякувати Богу, є багато людей, які розуміють важливість громадянського суспільства, а не лише політично структурованого. Ми започаткували і продовжували протягом 20 років чітку і конкретну співпрацю з дитсадками, школами та вузами. Особливо активно — з Національною академією Державної прикордонної служби ім. Б.Хмельницького, Хмельницькою гуманітарно-педаго-гічною академією, Хмельницьким торгово-економічним коледжем, центром огієнкознавства Кам’янець-Подільського національного університету, яким керує Євгенія Сохацька. Впродовж усього часу, заради творчого утвердження нашого рідного Хмельницького, ми пропагували твори надзвичайно талановитих хмельницьких митців Ніни Косарєвої, Надії Борецької, Олени Скорупської, Володимира Карвасарного, Івана Юркова та інших. Для утвердження соборності України, визнання її на міжнародній арені ми підтримуємо національний дух і за межами нашої держави, ні на мить не забуваючи про тих, хто сьогодні проживає в близькому та далекому зарубіжжі. Тож не дивно, що наші співвітчизники прагнуть співпрацювати з нами, позиціонуючи себе справжніми патріотами Батьківщини. Надзвичайно цінуємо співпрацю та міжнародні зв’язки з діспорами Великобританії, США, Росії та інших країн, особливо наших поріднених міст.

 

— У Народному Домі побувало чимало іменитих гостей.
— Серед найвідоміших — поет Іван Драч, літературознавець, громадський діяч Михайло Слабошпицький, вчений Микола Тимошик, співаки Василь Зінкевич, Анатолій Горчинський, посли, дипломати, міжнародні делегації. Кілька років тому були генерали НАТО, які перебували з візитом у НАДПСУ. На запитання, що їм найбільше сподобалось у нашому місті, щиро поділилися: “Народний Дім”, бо тут вони побачили всю Україну, зрозуміли національну сутність, відчули особливість української душі. Виходить, ми робимо дуже потрібну всім справу. Одна з найяскравіших сторінок “Просвіти” — колекція з сотні науково-документальних фільмів “Невідома Україна” та книжковий читацький фонд, що налічує більше трьох тисяч книг.

— Які заходи плануєте до святкування двадцятиріччя?
— До урочистостей ще є час. Незабаром згідно з рішенням чергового правління плануємо видати гарний альбом “Під покровою Богородиці”, яким обдаруємо своїх найближчих друзів та прихильників. Підготували до друку книжку, обсягом 204 сторінки, під назвою “Подільський передзвін “Просвіти”. В книзі три розділи, що коротко розповідають про Україну: перший — “Т.Г.Шевченко”, другий — “Достойники честі”, третій — “Зовсім трохи історії”. Я впевнена, що цей посібник стане в нагоді всім, хто цікавиться українською темою. Нинішній рік для українців всього світу знаменний тим, що виповнюється 150 років з дня смерті Тараса Шевченка, а також 150 років з дня перепоховання на Чернечій, а тепер Тарасовій горі. Ми гідно носимо ім’я пророка і поета, а тому визначили ряд тематичних заходів вшанування Великого Кобзаря. У березні спільно з управлінням освіти проведемо Шевченківські читання. Але це будуть не традиційні твори Тараса, а підготуємо композицію зі спогадів друзів Шевченка про останні дні та хвилини його життя. І про поховання в Москві. Словом, все про найпечальніше… У травні відрядимо в паломницький тур до могили поета у Каневі бібліотекарів шкіл міста. Будуть у делегації і журналісти, аби передали відчуття, що переповнюють людей, які прийшли в гості до Тараса. Цього року набере обертів і утвердиться єдина на Хмельниччині спільна з Національним університетом “Острозька академія” програма “Духовно-моральне виховання дошкільників”. Плануємо запросити автора цієї програми професора академії Василя Жуковського, який проведе у Хмельницькому кілька семінарів.

— Якщо вже зайшла мова про цю програму, то поділіться, будь ласка, враженнями від її апробації.
— Ми навіть не сподівалися на такий гарний результат. Маємо багато гарних відгуків і вчителів, і дітей, і батьків. Процитую листа, що надійшов із дошкільного навчального закладу №21 “Ластівка”: “Щиро дякуємо вам за програму з духовно-морального виховання. Це — програма майбутнього. Адже духовно-моральне виховання наших дітей на національних традиціях, ідеалах добра і краси, гідності і милосердя, справедливості і співчуття, на основі слова Божого і Божих заповідей розтоплять дитячу душу, зроблять її відкритою для Бога, для людей”.
Дуже сподіваємося, що депутати нового скликання не відмовляться від програми, яку затвердила остання сесія Хмельницької міськради у попередньому складі. Для утвердження в місті української мови й виховання національної свідомості товариство “Просвіта” взяло на себе велику відповідальність започаткувати різноликий і різнобарвний цикл, який назвали “Українолюбство”. Мало знати Україну, її треба любити і дорожити нею. Ці святі істини доводимо всім, хто приходить до нас у Народний Дім, кому не байдужа доля рідної країни та її народу. Протягом року будемо продовжувати вести просвітницький цикл телепередач на каналі “Поділля-центр”. Попередньо планували обмежитись лише місяцем, але зважили на численні прохання людей, які хочуть чути передачі такого характеру. Тим більше, що у нас є багато матеріалів про християнські святині. Не обійдемо увагою й такі дати — 430 років Острозькій Біблії, 360 років битви під Берестечком, 450 років Пересопницькому Євангелію. Залучатимемо до заходів відомих вчених, які професійно вивчають історію країни, збирають цінні відомості про її минуле.

— Які заходи плануєте в лютому?
— В Національній академії Державної прикордонної служби, спільно з гуманітарно-педагогічною академією вшануємо 140-річчя від дня народження Лесі Українки. Цей захід має назву “Себе українкою звала”.

— Зоє Олександрівно, чи можна якось пояснити надзвичайну енергетику просвітницького центру?
— Найперша заповідь Товариства: кажи про людину добре слово, поки вона жива, навіть іноді в аванс. Ми категорично забороняємо обмінюватися в стінах Народного Дому негативною інформацією, якої й так багато навколо нас. Говоримо тільки про добро й любов. І так має бути завжди. Друга заповідь, якої дотримуємось, — як би там не було і що б не було, а нам своє робить. А своє, це те, що треба всім людям, що треба громаді, що треба Україні, — проповідувати просвітницькі ідеї. Народний Дім відкрився 14 жовтня — в знаменний день Покрови Пресвятої Богородиці. І я завжди кажу, що просвітяни повсякчас відчувають її заступництво. Крім того, у нас побували першоієрархи — Патріархи Мстислав (УАПЦ), Філарет (УПЦ КП), Любомир (УГКЦ)… Тож недарма люди відчувають добротворчу ауру Народного Дому.

— Дякую за розмову.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК
На фото: з Зоєю Діденко у Народному Домі голова Всеукраїнського Товариства Івана Огієнка Євгенія Сохацька, завідуюча відділом Національного музею Тараса Шевченка у Києві Надія Наумова та відомий поет Іван Драч; учні гімназії №1 в гостях у
“Просвіти”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *