Соціум

Одні сусіди будуються, в інших через це стіни падають…

Кілька тижнів тому в редакцію “Проскурова” надійшла скарга від нашої давньої знайомої, знаної в області краєзнавиці Ганни Хотовицької. Вона жалілася на сусідів по будинку, які почали добудовувати свою половину житла. Через це в неї почали тріщати, просідати та навіть падати стіни…

 

Невеличка глиняна хатинка Ганни Максимівни була збудована ще в 1912 році її дідусем. Будинок був поділений на дві частини: в одній жила сім’я її батьків, а в іншій — бабуся з дідусем. Після їх смерті ту частину помешкання продали, тому за ці роки в неї було кілька власників, із якими, зі слів 80-річної пенсіонерки, вони жили душа в душу.  
“У кінці літа у мене з’явилися нові сусіди — молоде подружжя. Й одразу ж взялися за будівництво: привезли будматеріали, викопали рів для закладення фундаменту. Через нього в мене будинок почав потроху тріщати. Однієї ночі прокинулася від страшенного гуркоту: виходжу в коридор, а там стіна впала, перевернувши газову плиту. Щоб уникнути вибуху, газ довелося перекрити. Так жила три дні, не маючи можливості навіть чаю загріти, — пригадує надзвичайну ситуацію Ганна Максимівна. — Нових господарів, які не залишили мені жодних координат, пощастило знайти через попередніх власників. Вони приїхали подивитися на аварію, але мої прохання та вмовляння на них мало подіяли. Їм і на думку не прийшло зупинити будівництво”.
Аби з’ясувати, чи законно ведеться добудова, пенсіонерка звернулася в управління архітектури. Звідти її направили в обласну інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК). Там скаргу розглянули й через місяць дали перший відпис. У ньому зазначалося, що інспектори виїжджали за вказаною адресою, але оскільки “… жодної особи зі сторони відповідача на місці не було, можливості здійснити об’єктивну перевірку та скласти відповідний протокол (у випадку факту порушення містобудівного законодавства) не було. Таким чином, у даний час вживаються заходи щодо встановлення особи забудовника для направлення йому листа з вимогою представити в інспекцію наявні дозвільні та правовстановлюючі документи щодо будівництва даних господарських будівель…”.
Чи справді це так ми вирішили з’ясувати в начальника відділу контролю за будівництвом у центральному регіоні обласної інспекції ДАБК Сергія Шостацького. Він особисто виїжджав на місце конфлікту, але ініціаторів будівництва не застав. Щоб встановити нових господарів помешкання, направили листа в міліцію. І поки правоохоронці своїми каналами намагалися з’ясувати їх адресу, наш журналіст пішов легшим шляхом — дізнався номер сусідів у самої пенсіонерки. По ньому інспектору й вдалося домовитися з горе-забудовником про зустріч.
“Спочатку проектна організація має розробити проектну документацію на будівництво. Потім її потрібно затвердити в головного архітектора міста й лише після цього наша інстанція видасть дозвіл на будівництво. Також проект обов’язково має погоджуватися з сусідами. Забудовник цих документів не мав. Через те, що закон не дозволяє інспекції виносити приписи фізичним особам на припинення робіт, довелося обме-житися штрафом. Якщо ж самочинна добудова й далі продовжуватиметься, то справу можна передати до суду”, — пояснює Сергій Васильович.
Отож, поки що процес будівництва офіційно зупинено. Далі — справа за проектною організацією. Якщо в ситуації розберуться добросовісно, Ганні Максимівні не доведеться жити зі страхом, що через ідею розширення житлової площі сусідів на неї будь-якої миті може впасти стеля…

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *