Соціум

Кузьма Матвіюк: автопортрет на фоні епохи

Під назвою “І ми цей шлях пройшли” нещодавно побачила світ книга спогадів відомого подільського громадського діяча, колишнього дисидента Кузьми Матвіюка, яку ми вже анансували на своїх сторінках і у вигляді інтерв’ю з автором, і друком деяких уривків з неї. Видруковано книжку у харківському видавництві “Права людини” за сприяння Харківської правозахисної групи. Відрадно зазначити, що до видання цієї книги долучилися Хмельницька міська рада, наша міська “Просвіта” та Хмельницька медіа-корпорація “Є Поділля”.

Книга має вісім розділів, які охоплюють спогади автора з воєнних і повоєнних часів аж до так званого “рухівського періоду” його громадсько-політичної діяльності. Для дослідників історії новітнього національно-виз-вольного руху, як, зрештою, і для всіх, хто цікавиться цією темою, інтерес викличуть розділи “Уманський період”, “Радянська каральна система”, “В умовах “развитого соціалізма”, у яких містяться унікальні факти, документи, спогади Кузьми Матвіюка про його участь у дисидентському русі, перебування у комуністичному концтаборі та власні митарства “на волі”. Взагалі слід відзначити, що особливу цінність книга має через те, що у ній вміщено цілу низку документів-свідчень тієї епохи: це листування автора з відомими дисидентами, матеріали судової кримінальної справи Кузьми Матвіюка, його унікальні свідчення-спогади про перебування в мордовських таборах. Особливо разючі ці спогади про ветеранів ОУН-УПА, з якими йому довелося сидіти в концтаборі і в яких він брав “уроки” патріотизму. Переконані, що ця книга викличе інтерес у різних суспільних верствах, проте дуже хотілося б, щоб вона дійшла до нашої молоді.
А презентація спогадів Кузьми Матвіюка “І ми цей шлях пройшли” відбулася минулого четверга у міському “Родинному домі”. Зібралося на неї дуже цікаве товариство, найперше, з друзів автора часів творення РУХу, прибув на презентацію й редактор видання, відомий правозахисник і товариш Кузьми Івановича Василь Овсієнко. Були тут і молодь, і колеги автора по Товариству політв’язнів і репресованих, яке в нашій області створював Матвіюк. Презентація складалася з двох частин — офіційної і неофіційної, проте об’єднані вони були щирими відгуками про справді високовартісну публіцистику Кузьми Матвіюка, що засвідчує не лише ця книга. Зокрема, у подарунок від “Проскурова” автор одержав останні примірники нашої газети — з його актуальною статтею “Невільники на галері”, яку ми вмістили в трьох своїх номерах. А ще були побажання від друзів авторові і далі писати, не зупиняючись на цій книзі спогадів. Заразом учасники презентації привітали Кузьму Матвіюка з 70-річчям, яке він відзначатиме найближчими днями — 2 січня нового 2011 року. Ми ж приєднуємося до всіх цих вітань, бажаючи ювіляру многих літ життя, козацького здоров’я й нових творчих успіхів.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *