Соціум

Обласна прокуратура оголосила війну гральному бізнесу

Гральний бізнес в Україні заборонили ще півтора року тому, але це, зі слів першого заступника головного прокурора області Валентина Твердохліба, не заважає гральним закладам і далі успішно працювати в тіні. Таку заяву він оприлюднив на брифінгу, який відбувся минулого тижня.

 

Аби якось зупинити підпільний гральний ажіотаж, за справу взялася Генеральна прокуратура. Вона доручила управлінням на місцях проводити перевірки та жорстко реагувати на всі порушення. Для цього обласна прокуратура створила спеціальну міжвідомчу групу, до якої увійшли працівники міліції, служби безпеки та податкової адміністрації. Вони й мають кинути всі свої сили на боротьбу з беззаконням. 
За неповні два тижні, саме стільки тривали перевірки на день проведення брифінгу, у краї було закрито сім гральних закладів, із яких вивезли 120 ігрових автоматів та одну рулетку. Наприклад, кілька днів тому для власника старокостянтинівського грального клубу “Нірвана” ведення бізнесу завершилося, окрім штрафу, ще й притягненням до кримінальної відповідальності. Таке ж покарання чекає і на господаря невеликого підпільного грального “цеху” на вул. Народної волі, що в обласному центрі. Загалом за цей час було порушено чотири кримінальні справи, а до суду заявлено позов на майже 7,5 мільйона гривень.
Також Валентин Твердохліб дуже жорстко розкритикував бездіяльність органів внутрішніх справ, які, на його думку, замість того, щоб бути голов-ними борцями з азартними іграми, “зайняли споглядальну позицію”.
“За півтора року правоохоронці провели 33 перевірки, але вони не принесли ніяких результатів. Не було порушено жодної кримінальної справи. Так само для галочки складаються й протоколи про адміністративні стягнення: за цей час їх було 11. І лише в шести випадках порушників таки зобов’язали сплатили штрафи. Через це ми написали подання начальнику обласного УМВС, зобов’язавши провести результативні перевірки протягом місяця”, — пояснює він.
Недостатньо активно з поширенням ігроманії, зі слів другого прокурора області, воює й податкова. Однак результати її роботи помітні більше. З часу дії закону податківці виявили 31 порушника та вилучили гральних автоматів на понад сім мільйонів гривень. Крім цього, вони направили в суд позови про стягнення більше 40 мільйонів гривень фінансових санкцій і на 39 мільйонів позовні вимоги були задоволені.

Ольга Цимбалюк
Фото Дмитра Свідерського

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *