Соціум

Компанія, для якої споживач є найвищою цінністю

П’ятнадцятирічний ювілей наприкінці року урочисто відзначила електропостачальна компанія “Хмельницькобленерго” — провідна в енергетичній галузі України. Майже 580 тисяч споживачів області обслуговують її структурні підрозділи. Нинішнього року внесок компанії до бюджетів та соціальних фондів перевищив 106 мільйонів гривень. Отже, для економіки Поділля обленерго є потужним локомотивом, а для жителів — надійним соціальним гарантом. Це сьогодні, а 15 років тому все починалося практично з нуля.

ВАТ ЕК “Хмельницькобл-енерго” була створена на базі тодішніх Північного і Південного підприємств електромереж та Кам’янець-Подільської ТЕЦ. У 1995 році в усіх підрозділах налічувалося лише 15 комп’ютерів, не було ні офісних приміщень, ні мінімальних умов для обслуговування споживачів. А далі були періоди масштабної інфляції, тотального бартеру, катастрофічних неплатежів, дефіциту коштів на зарплату, боргів та збитків. Ледь подолавши ці негаразди становлення, компанія пережила стихійне лихо — обледеніння, котре вразило половину Хмельниччини, а енергетикам принесло втрат на 26 мільйонів гривень — величезну на той час суму.
Нехай дехто і заперечує таке поняття, як людський фактор, але компанії неабияк пощастило на керівника у найскладніші для неї часи. Очоливши підприємство у 1998 році, Олександр Шпак не лише зумів знайти найраціональніші варіанти виходу з кризового стану, а й запровадити заходи для швидкого перспективного розвитку. Енергетик-професіонал, який, за його ж словами, “стояв по той бік лічильника — як споживач”, привніс у нове для себе середовище принципово нові поняття та орієнтири. Так, запорукою успішного ведення бізнесу в сучасних ринкових умовах для компанії стало втілення в життя ефективної стратегії розвитку, в основу якої були покладені гасла: “Споживач — найвища цінність компанії” та “Споживач — головний інвестор компанії”.
На засіданні прес-клубу напередодні свята Дня енергетика, традиційної для компанії зустрічі з журналістами Олександр Шпак сказав: “Ми прагнули зберегти і розвинути спадщину від своїх попередників. Нині маємо всі атрибути енергетичної компанії, відбулися як успішна компанія, маємо імідж, у нас вчаться інші”. Чи не найбільшою подією року подільські енергетики вважають проведення в області виїзного засідання Національної комісії з регулювання електроенергетики — перше таке засідання для НКРЕ. Це було свідченням найвищої оцінки успішності ВАТ ЕК “Хмельницькобленерго”. Досить сказати, що за більшістю показників вона визнана кращою в Україні, її ефективна співпраця з фірмами та підприємствами Росії, Словаччини, Фінляндії, Німеччини здобула високий авторитет за межами країни. Компанія стала піонером в енергетичній галузі у впровадженні процесного менеджменту, лідером у розвитку інформаційних технологій, корпоративних каналів зв’язку, зразком у досягненні найменшого рівня нормативних втрат електроенергії та власних наукових розробках. Сьогодні, наприклад, пересувні лабораторії, які виробляє компанія, успішно працюють в Росії та Білорусі, їх спільне виробництво з Німеччиною передбачає вихід на європейський ринок.
У найближчих задумах енергетиків — будівництво трансформаторної підстанції глибокого вводу в центральній частині міста Хмельницького, яка має забезпечити надійне електропостачання обласного центру, масштабна модернізація мереж і виробничих баз. Інвестиційна програма компанії лише за останні сім років склала 270,5 мільйона гривень, на черзі — нові масштабні плани з реалізації обраних принципів.
Лауреат численних всеукраїнських конкурсів, переможець Національного бізнес-рейтингу ВАТ ЕК “Хмельницькобленерго” готується до зміни своєї назви. Заслужений енергетик України повідомив журналістів, що звична абревіатура ВАТ має невдовзі змінитися на ПАТ — публічне акціонерне товариство. Це стане офіційним визнанням на державному рівні прозорості, відкритості й доступності компанії для всіх її споживачів, які були, є та залишатимуться для неї найвищою цінністю.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *