Від слова до діла

Від А до Я

У Хмельницькому відкрили єдиний в Україні муніципальний Центр управління відходами

Центр знаходиться за адресою: просп. Миру, 7. Кожен хмельничанин тут матиме можливість здати відходи для їх подальшої перебробки та утилізації. На території розміщені 13 баків та контейнерів для різного типу відходів. Безкоштовно сюди можна привезти старі меблі, будівельні, змішані, зелені відходи (скошена трава, дрібні гілки, опале листя), одяг (чистий у задовільному стані), папір (картон, газети, журнали, книги, шпалери, мішки з будматеріалів, чеки, туалетний папір), поліетилен (пакети, плівка, стретч плівка тощо, скло і склобій, упаковку (елопак, паперові стакани і тарілки, відерця з попкорну тощо), побутову техніку, метал (чорний — чавун, залізо), кольоровий — алюміній, мідь, нікель, олово), консервні банки, бляшанки з-під напоїв) та небезпечні відходи.
За словами Олександра Симчишина, створення Центру — один із етапів реалізації концепції “Розумне довкілля. Хмельницький”, яка впроваджується в місті з 2016 року. Це комплексна концепція сортування, управління відходами, екологічне виховання хмельничан. Міському бюджету та комунальному підприємству “Спецкомунтранс”, якому підпорядковується Центр управління відходами, його облаштування обійшлося в понад півтора мільйона гривень. Ці кошти підприємство “Спецкомунтранс” заробило на дегазації міського сміттєзвалища.
“Коли встановлювали дегазаційну установку, говорили про те, що заробіток ітиме на подальше впорядкування сміттєзвалища, придбання техніки тощо. Частину коштів залучили й на створення Центру. Такого немає ніде в Україні. Центр вирішує кілька завдань. По-перше, вчимо хмельничан правильно поводитися з відходами, сортувати сміття, не викидати габаритні, будівельні відходи, метал, поліетилен, скло в контейнери для сміття, а привозити і здавати в Центр. По-друге, зменшуємо навантаження на міське сміттєзвалище. Особливо матеріалами, які мають тривалий термін розпаду, що негативно впливає на екологію.
Також будівництво Центру управління відходами — один із етапів упорядкування міського сміттєзвалища. Перший — дегазація, на чому заробляємо кошти. Другий — Екобус, завдяки якому не допускаємо на сміттєзвалище небезпечні відходи: батарейки, люмінесцентні лампи, лаки, фарби, термометри тощо. Третій — встановлення сортувальних контейнерів біля міських сміттєвих баків, що дає можливість не потрапити на смітник склу та пластику. Так, за минулорічними підрахунками, на сміттєзвалище не потрапило 700 вантажівок пляшок”, — зазначив керманич міста.
У новому Центрі планують відсортовувати тонни сміття, відповідно на сміттєзвалище потраплятиме те, що підлягатиме переробці та компостуванню. Останнім етапом впорядкування сміттєзвалища має бути реалізація гранту Європейського Союзу на сучасний полігон твердих побутових відходів у Хмельницькому.
Переробка відсортованих у Центрі відходів даватиме й незначний дохід комунальному підприємству. Зокрема від здачі металів, поліетилену тощо. Але, як зазначив керівник проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” Микола Ваврищук, інколи за здачу відсортованих відходів доводиться навіть доплатити підприємству, бо переробкою відходів займаються інші міста. Приміром, упаковку та поліетилен везуть у Київ. Є договір з підприємством, яке забиратиме побутову техніку. Також є домовленості з закладами профтехосвіти, де навчають роботі з побутовою технікою. Вони теж зможуть забрати речі для власного використання.
У Центрі управління відходами охочі зможуть безкоштовно забрати меблі, які гарно збереглися від попередніх господарів. Єдина вимога — мати власний транспорт.
Це стосується й одягу, який відсортовуватимуть у контейнерах. Якщо його назбирається багато і не знайдеться іншого власника, речі віддадуть у соціальні центри, а також міський притулок для тварин.
Будівельними відходами, які потраплятимуть у Центр, посипатимуть дороги до міського сміттєзвалища.
Комунальники активно закликають здавати на переробку зелені відходи. Особливо в період, коли масово починають спалювати листя.
Здати відходи в Центр можна щодня з 8.00 до 19.00, крім понеділка. Тут працюватиме помічник, який допоможе зорієнтуватися. На території Центру при потребі навіть можна скористатися безкоштовним Wi-Fi. Заради безпеки та порядку тут ведеться відеоспостереження. Усі послуги безкоштовні, працює він на самообслуговуванні.
Розрахований Центр лише на здачу відходів мешканців міста, відходи з сортувальних контейнерів, встановлені біля міських урн для сміття, сюди не звозитимуть. Їх забирає підприємство, яке виграло інвестиційний конкурс.
Над дизайном території нового Центру управління відходами попрацювали вихованці Вищого професійного училища №25. Малювали на огорожі відомого сортувальника — песика Гуфі, яскраву сортувальну символіку та гасла на екологічну тематику.
Запроваджені в місті процедури сортування сміття — спроба навчити хмельничан європейської екокультури. За словами Миколи Ваврищука, європейський досвід показує, що подібні навички в суспільстві виховуються роками. Ми — початківці у цьому напрямку. “Cпецкомунтранс” продовжує докуповувати необхідні контейнери для сортування сміття. У квітні їх планують встановити в спеціальних зонах по всьому місту. Вони будуть іншого типу, ніж нині існуючі.
Активно ведеться й просвітницька робота щодо сортування сміття в навчальних закладах. У школах міста цьому навчають понад три роки. До 10 жовтня в кожному дошкільному навчальному закладі мають зʼявитися контейнери для навчального сортування.
Після підписання угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку та грантової угоди на впорядкування міського полігону твердих побутових відходів, а це має відбутися в жовтні, розпочнуться тендерні процедури вибору компаній, які займатимуться будівництвом сміттєпереробного комплексу, рекультивацією та розширенням діючого полігону ТВП та впорядкування роботи з фільтратом на полігоні.
Компанії-переможці будуть відомі приблизно в середині наступного року. Ймовірно, це буде європейське представництво, адже в Україні досвіду будівництва сміттєпереробних заводів немає.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *