Місто і влада

Південний Буг розчистять до Копистина

Управління екології та контролю за благоустроєм міста замовило виготовлення проекту з розчищення річки Південний Буг та водовідвідних каналів від вулиці Трудової у напрямку східної межі міста Хмельницького. Розробником документа є приватне підприємство “ГідроПроект” з Тернополя. Вартість проекту разом із проходженням процедури впливу на довкілля складає майже 430 тисяч гривень.
Згідно з документом заплановано розчистити русло Південного Бугу протяжністю 7,1 кілометра, її притоку — річку Кудрянку на ділянці 0,25 кілометра, а також водовідвідні канали — 8,2 кілометра. Окрім того, планують капітально відремонтувати гідроспоруду поблизу цукрового заводу. Завдяки цьому вдасться регулювати рівень води під час паводків та знизити ризик підтоплення прилеглої території. Це другий проект з поліпшення гідрологічного стану Південного Бугу в межах міста. На відміну від першого, він передбачає очищення водовідвідних каналів, у які стікають поверхневі та дощові води.
“Річка Південний Буг сильно замулилася, бо її давно не чистили. Гілля дерев та сміття перешкоджають руху течії, тому необхідно провести комплекс робіт, що дозволять значно поліпшити її санітарно-екологічний стан та попередять можливе підтоплення територій”, — каже заступник начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Інна Куцка.


Реалізація першого проекту з розчищення русла річки від вулиці Трудової до вулиці Бандери протяжністю 3,5 кілометра розпочалася минулого року і продовжилася в цьому. Наразі розчищено майже два кілометри з запланованого. Насамперед звільнили від чагарників та дерев берегову смугу завширшки 15 метрів. Потім за допомогою драглайну очистили русло від намулу, заглиблюючись до твердого дна на 60 сантиметрів, а подекуди до півтора метра.
“Із землі, піднятої з дна, формували пологі схили. Тривалий час вона просушувалася, тому майже втричі зменшилася в об’ємах. Цього року насипи розгортали за допомогою екскаваторів. Таким чином сформували рельєф берега, який згодом засіємо травою. Цього року доочищатимемо русло на окремих ділянках, де раніше машини не могли пройти, й під мостами”, — розповідає начальник відділу благоустрою управління ЖКГ міської ради Тетяни Циб.
Роботи виконує ТОВ “Поділляпромжитлобуд”. В управлінні житлово-комунального господарства очікують, що підрядна організація завершить їх до кінця року. Однак попередньо передбачених 2,5 мільйона гривень на покриття всіх витрат не вистачить, тому восени, під час перегляду бюджету, пропонуватимуть дофінансування проекту.
Наразі територія вздовж Південного Бугу в центральній частині міста активно забудовується. Мине ще кілька років — і біля розчищеної річки можуть з’явитися прогулянкові алеї та місця для відпочинку. Екологи стверджують, що для того, аби значно покращити стан Південного Бугу, потрібно здійснити очищення річки від її витоків аж до Вінницької області. У регіональному офісі водних ресурсів пояснюють, що ще кілька років тому підготували проект з благоустрою території джерела у селі Холодець Волочиського району, звідки бере свій початок Південний Буг.
“Плануємо розчистити місце витоку річки, встановити криницю, альтанку та пам’ятний знак. На відстані 1,5 кілометра ліквідувати заболоченість, реконструювати канали та споруди, обладнати водонакоплювачі. Очікуємо лише фінансування на реалізацію всього задуманого”, — розповідає заступник начальника з експлуатації регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області Артур Шишковський.

Ірина Бабієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *