Місто і влада

Енергоощадність починається з розумного споживання

Через невпинне зростання тарифів питання про ефективне використання води, світла, тепла і газу стало пріоритетним для органів місцевого самоврядування. Упродовж останніх кількох років у Хмельницькому реалізовується чимало проектів, які дозволяють заощаджувати на використанні енергоносіїв установам, комунальним підприємствам і пересічним мешканцям.
За раціональним споживанням стежать у відділі енергоменеджменту міської ради. Щодня тут моніторять, аналізують та контролюють використання енергоносіїв у 147 бюджетних установах, розміщених у 291 будівлі. Там, де ліміти значно перевищені, впроваджують заходи, які дозволяють економити. Цього року за кошти міського бюджету планується утеплити фасади ДНЗ №№57 та 32 на суму 650 тисяч гривень. Ще два мільйони витратять на продовження комплексу робіт з утеплення, заміни панорамних вікон, благоустрою навколишньої території Палацу творчості дітей та юнацтва (на фото). Минулого року з міського бюджету на оновлення закладу позашкільної освіти виділили п’ять мільйонів гривень. Також цього року ремонтуватимуть покрівлі у бюджетних закладах на суму понад один мільйон гривень. Оновлять системи водопостачання, водовідведення та опалення у ДНЗ №18, СЗОШ №№7 та 14, НВК №4, НВО №1 на суму 420 тисяч гривень. Замінять вікна у СЗОШ №27 на суму 250 тисяч гривень. Ще майже 460 тисяч витратять на обладнання харчоблоків трьох дитсадків індукційними плитами та відповідним посудом тощо. Впровадження подібних заходів минулими роками дозволило місту суттєво зекономити на споживанні. “Завдяки комплексній термомодернізації СЗОШ №14 вдалося на 41% скоротити використання теплоносія. 16 індивідуальних теплових пунктів, які регулюють використання тепла, дозволили зекономити за опалювальний сезон у бюджетних установах 1400 Гкал. Унаслідок встановлення в ДНЗ №52 індукційних плит за один рік заощадили 6865 кіловат-годин електроенергії. З встановленням теплових помп у підлітковому клубі “Індіго” на п’ять градусів за Цельсієм підвищилася температура повітря в приміщенні взимку та витрачено на 22% коштів менше на оплату електроенергії”, ― розповідає завідувачка відділу енергоменеджменту міської ради Наталя Плеканець.
Окрім коштів громади, фінансування здійснювалося завдяки залученню міжнародних кредитів, грандів та приватних інвесторів. Так, співпраця з міжнародною фінансовою корпорацією NEFCO дозволила залучити 11 мільйонів гривень кредиту під 3% річних на п’ять років та отримати безоплатно грант на суму ще шість мільйонів гривень. У рамках проекту ЕСКО приватні інвестори встановлювали енергоощадне обладнання у навчальних закладах міста. Впродовж наступних шести років затрати інвесторів повернуть за рахунок економії коштів на використанні енергоносіїв.
Цього року практика залучення додаткового фінансування продовжуватиметься. Міська рада під державні гарантії уклала угоду із Європейським інвестиційним банком на залучення 6,5 мільйона євро кредиту під 2,5% на 22 роки з пільговим періодом у п’ять років для комплексної термомодернізації 30 будівель 22 закладів освіти міста. Очікуємо, що використання цих коштів буде можливе уже з наступного року”, ― зазначає Наталя Олександрівна. Також незабаром на умовах співфінансування з міського та обласного бюджетів встановлять теплові помпи у ДНЗ №24 та систему рекуперації у ДНЗ №39.
Упродовж літа впровадженням енергоощадних заходів займатимуться також теплопостачальні підприємства міста. Економія витрат на енергоносії дасть змогу стримувати зростання тарифу на тепло для населення.
“Південно-Західні тепломережі” реконструюють котельню на вулиці Курчатова, 8б та введуть в експлуатацію когенераційну установку. За рік пристрій може заощадити 1,17 млн. кіловат-годин електроенергії на суму понад два мільйони гривень. Також комунальне підприємство здійснить технічне переоснащення котлів на вулиці Хотовицького 4/1, завдяки чому скоротить використання природного газу на 120 тисяч метрів кубічних на суму 800 тисяч гривень у рік. Оновлення теплових мереж заощадить до 440 тисяч гривень.
Тим часом КП “Хмельницьк-теплокомуненерго” має намір реконструювати насосний парк на вулиці Степана Бандери, 32/1, скоротивши використання умовного палива на 47,69 тонни за рік. Зроблять заміну старих теплових мереж на попередньо ізольовані та модернізують котельню на вулиці Зарічанській, 2. У результаті сподіваються скоротити у рік споживання газу на 217 тисяч метрів кубічних та електроенергії — на 168 тисяч кіловат-годин на суму майже два мільйони гривень.
“Як заощаджувати на енергоносіях у власних домівках — містянам підкажуть у Центрі енергоефективності (вул. Кам’янецька, 54). Тут надають консультації як мешканцям, так і головам ОСББ. Фахівці центру порадять, як встановити регулятори тепла, теплові помпи та вентиляцію, які світильники використати для більшої ощадності тощо. Також відвідувачі можуть отримати інформацію щодо участі у загальнодержавних та міських програмах енергозбереження. До речі, нещодавно уряд заявив про виділення до кінця року додатково ще 380 мільйонів гривень на компенсації за програмою “теплих кредитів”, ― каже Наталя Плеканець.
У Хмельницькому діє кілька програм з часткового відшкодування з міського бюджету витрат на впровадження відновлювальних джерел енергії та заходів з енергозбереження у багатоквартирних будинках та індивідуальній житловій забудові. Одна з них передбачає компенсацію до 10%, але не більше, ніж 50 тисяч гривень, на встановлення малих сонячних електростанцій для власного споживання електроенергії у приватних будинках.
“Потрібно не тільки впроваджувати енергоощадні заходи, але й змінювати підхід до споживання. Раціонально використовувати кожен носій. Для цього на базі Центру енергоефективності постійно здійснюємо просвітницьку роботу. А ще щороку у вересні проводимо Дні сталої енергії. Цього року з 16 до 21 вересня заплановані заходи на тему поводження з відходами. Серед них: виставка арт-об’єктів зі сміття “CLEAN BUH”, проведення міжнародної конференції “Розумне довкілля Хмельницький”, еко-вечірка для молоді та плануємо встановлення велорекорду серед школярів”, ― розповідає Наталя Плеканець.

Ірина БАБІЄНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *