Без категорії

Колядували — вітали з Різдвом!

“Коляда йде!”, — 26 грудня сповістили хмельницькі артисти на сцені біля головної ялинки міста. Театралізоване дійство під такою назвою відбулося з нагоди Різдва за традиціями християн західного обряду. Закликали колядою й Різдвяні свята православних вірян.

Австрійську коляду “Тиха ніч”, перекладену багатьма мовами світу, заспівали для хмельничан солісти муніципального академічного камерного хору. “Син Божий йде до нас, цілий світ любов’ю спас”, — сповіщали голосисті колядники.

Святкує Різдво увесь світ! У рамках святкової програми розповіли про різдвяні традиції різних країн.Усі знаємо головну героїню українського Вертепу — Козу. Швейцарці також мають свого казкового різдвяного цапа, зробленого з соломи. З 1966 року в шведському місті Євле щороку зводять цапа, 13 метрів заввишки та сім метрів завширшки, який важить понад три тонни.

Чимало знаємо народних забобонів на Різдво. Норвежці також у них вірять. Наприклад, на Святвечір ховають мітли, перш, ніж піти спати. Стародавні легенди стверджують, що злі духи та відьми повертаються на Землю напередодні Різдва. Сховавши віники, норвежці залишають нечистих без “транспорту”.

Частував колядою хмельничан на міській забаві й дитячий хор “Проскурівські дзвіночки” та хор Хмельницької спілки поляків “Мазури”. Участь у театралізованому дійстві взяли й хористи церкви євангельських християн-баптистів “Дім молитви”.

Особлива коляда, в сучасній обробці, прозвучала в виконанні гурту “Юрко та приятелі”.

З нагоди Різдва на Різдвяному ярмарку розгорнули ще одну фотозону — Вертеп із овечками.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *