Без категорії

Найкраща з усіх інвестицій

У понеділок, 20 грудня, святому Миколаю випала особлива місія: подарувати дітям …нову школу. Такої події в нашому місті ще ніколи не було, то ж на шкільному подвір’ї початкової школи №1, на Залізняка, 32, в мікрорайоні Озерна, зібралися кілька сотень малюків-початківців, які вже з 10 січня сядуть за новісінькі парти в просторих класах.

У засніжене повітря линуть колядки, дитячі пісні, по плацу перед школою, спілкуючись з дітьми, ходять казкові герої. І ось, нарешті, Миколай відкриває свято на вщерть заповненому дітлахами подвір’ї. Малеча вірить, що святому підвладні всі мрії, адже дитинство вірить у диво, як у реальність. Втім, ця реальна, красива школа також наче із мрії, з майбутнього, тому що не схожа на звичну школу, звичні класи, в яких навчались ми, наші діти. Новітні заклади освіти, які з’являються у нас, міський голова Олександр Симчишин назвав найкращою з інвестицій, бо це інвестиція в якісні знання, в майбутнє наших дітей. І нова школа на Озерній тому реальне підтвердження.
Про історію її спорудження, про поетапне наближення шкільного новосілля повідомляли не лише місцеві ЗМІ, а й центральні, адже цей заклад, справді, один з найкращих в Україні, хоча попервах амбітний проєкт міської влади скептикам видавався політичним популізмом. У країні війна, криза, де вже тут, далеко від столиці, від впливових спонсорів і т. д.,збудувати школу мрії? Тому поява такої школи в нас — доказ спроможності міської громади бути господарем у рідному місті і доводити це справами.


“Направду ми дуже багато старалися, щоб отримати такий чудовий подарунок від святого Миколая, — сказав у вітальному слові міський голова. — Вже з 10 січня ця школа була наповнена голосами, усмішками, буде справжнім джерелом життя. Мене не раз запитують на різноманітних всеукраїнських ефірах, від чого я найбільше отримую задоволення на своїй посаді, і я кажу, що отримую найбільше задоволення і щастя від таких миттєвостей, як сьогодні. Найбільше щастя — коли ти даруєш щастя дітям, будуєш і відкриваєш садочки, школи, спортивні майданчики. І навіть коли перерізаєш символічну стрічку на вході, оцих 10-15 секунд, це і є величний момент людського щастя, бо розумієш, що ти живеш і працюєш не дарма. Живеш і працюєш правильно, бо в результаті всіх зусиль діти отримують можливість навчатися в нормальних умовах. І тут все зроблено, аби навчатися, проводити дозвілля, займатися фізичною культурою. Вітаю всіх педагогів, і тепер, працюючи в комфортних умовах, ви зобов’язані виховувати і навчати конкурентоспроможне покоління, яке будуватиме Україну майбутнього”.


Школа вражає й тим, що здана під ключ, тут хоч зараз можна розпочинати повноцінні заняття, йти на обід в їдальню, розраховану на одночасне перебування понад 200 дітей. Її особливо схвально оцінили матусі дітлахів: де ще можна побачити такий ідеальний, сяючий харчоблок, “начинений” новітньою технікою, якісним посудом?
“Це мрія, до якої я йшла все життя. Я виграла всі етапи конкурсного відбору, ретельно готувалась. Що було найважливіше в конкурсі? Представити достойно програму розвитку закладу, його стратегію, — розповіла директорка школи Тамара Газда. — Школа, справді, унікальна, інноваційна, і тут є всі реальні умови для творення здорового, якісного виховання дітей”.
Тетяна Шундик, вчителька 3-Г класу, з перших хвилин почала з учнями обживати їх клас, куди вже 10 січня дзвоник покличе на урок. Сучасні комплекти шкільних меблів, мультимедійне обладнання, різноманітне дидактичне наповнення вдало поєднані дизайнерським оформленням інтер’єру, тут просто перебувати вже цікаво. Усі дітки щойно зайшли, всі збуджені, то ж гамір не вщухає. На засніжених дитячих курточках яскравозелені жилети. Вони світловідбивні, для безпечного пересування вулицею — така вимога нової школи. Пані Тетяна 15 років працювала в початкових класах в НВО №28, останні роки переважно в другу зміну, і тепер нарешті, двозмінка в минулому.
Нова школа — інноваційна в інклюзивній та цифровій доступності, в інших освітніх напрацюваннях, які ставить перед українським вчителем Нова українська школа. Зробити таку школу якісною і по-справжньому комфортною для дітей відтепер щоденне завдання педагогів.


“Це нова, сучасна, класна школа. Її загальна вартість 132 млн грн, активно будувати почали у 2019 році. З 2016 року це був проєкт будівництва НВК — школа +садочок. Ми його розділили на дві черги. У 2019 році запрацював дитячий садочок (тут зараз 380 діток), а сьогодні початкова школа.
Школа має енергетичний сертифікат, міжнародний сертифікат доступності. Санвузли (18), місця загального перебування ідентифіковані шрифтом Брайля, змонтовано 2 ліфти. Школа має приблизно 250 одиниць комп’ютерної техніки, 2 комп’ютерних, 2 лінгафонних класи, медіатеку, сучасну їдальню і харчоблок, актову (на 700 місць), танцювальну, спортивну зали, медпункт, кімнати для педагогів, 24 класних кімнати, класи на поділ для різних предметів.
Особливої уваги заслуговує вулиця. Стадіон для футболу, окремо – для баскетболу, волейболу, гандболу, легкоатлетичні доріжки, ями для стрибків. Все безбар’єрне і доступне.
Загальна площа будівлі — понад 11000 кв.м. Нова школа — інвестиція у майбутнє, в знання, в дітей найкраща зі всіх можливих інвестицій. За час каденції ми збудували або добудували 12 навчальних закладів. Наступного року завершимо добудову ЗОШ №8 і робимо проєктно-кошторисну документацію на новий ліцей на Січових Стрільців, 8а, для 5-11 класів, на 1400-1500 учнів.Це все те, заради чого варто жити і працювати!”, — поділився згодом враженнями Олександр Симчишин на своїй сторінці у Фейсбуці.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *