Без категорії

Успіх “Відлюдька”

Нову моновиставу міського монотеатру “Кут” “Відлюдько” за новелою Івана Франка “Сойчине крило” успішно зустріли в інших містах України

Зібравши аншлаг у Хмельницькому, нова постановка монотеатру поїхала на міжнародний театральний фестиваль моновистав “Марія” до Національного академічного театру ім. Івана Франка. Там її відзначили театральні критики й драматурги. Грав “Відлюдька” Володимир Смотритель на малій сцені національного театру.
“Два роки шукав твір, який хотілося б поставити в монотеатрі. Перегортав Шекспіра, Мольєра, Ґальдоні та інших класиків, але нічого не лягало на душу. Якось, переглядаючи домашню бібліотеку, натрапив на двотомник Івана Франка. Зацікавив твір, якого, до свого сорому, не читав раніше, “Cойчине крило”. Одразу зрозумів — це те, що треба. Новела — сповідь чиновника. У ній багато особистого, яке пропустив крізь власну душу. Спершу хотів, щоб постановку ставив режисер, але зрозумів, що ніхто не зможе її передати так, як я відчуваю. Тому ставив сам. Дуже допоміг академічний облмуздрамтеатр ім. М.Старицького з декораціями, виготовленням костюмів. За це особиста дяка директору театру — Андрію Ковальчуку. Сам би я таку роботу не витягнув. Коли ставив “Відлюдька”, зрозумів, що на цьому творі можна навчатися побудові діалогу, монологу, сюжетної лінії… А композитором постановки став хмельничанин Віктор Відоменко. Його музика підсилила емоційність вистави”, — розповів актор, народний артист України Володимир Смотритель.
Турне Україною Володимира Смотрителя продовжується. Вже іншу виставу, “Мазепа”, 5 грудня Володмир Смотритель показав в рівненському костелі.
Саме в Рівному, в обласному академічному українському музично-драматичному театрі, в кінці листопада відбулися вистави хмельницького “Кута”. Володимир Смотритель презентував тамтешній публіці “Відлюдька”, “Прокляті роки” (за творами репресованих українських поетів) та “Акомпоніатора” Марселя Мітуа про французького шансоньє.
“Протягом трьох днів рівненські театрали сприймали мене на ура — квитків у касах не вистачало, люди приїжджали навіть з інших міст. Відчув голод глядача за театральним мистецтвом наживо. Це втішило”, — зазначив Володимир Смотритель.
До новорічно-різдвяних свят в “Куті” планують показати й дитячі карнавали, зокрема, “Я — клоун”.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *