Без категорії

Світ без бар’єрів

На території Хмельницької тергромади мешкає 25 тисяч людей з інвалідністю, для багатьох з них пересування вулицями, відвіду-вання магазинів, аптек та інших приміщень стає бар’єром. Чи є доступне наше місто для людей з особливими потребами? Про це розповіли активісти громадської організації “Світ без бар’єрів”.

Шість років очолює цю громадську організацію хмельничанин Віктор Кучер, який знає проблеми життя з бар’єрами, адже понад 15 років пересувається в інвалідному візку. Мета організації — об’єднати людей з інвалідністю, щоб вони вийшли з дому, не замикались зі своїми проблемами наодинці, адже гуртом легше долати труднощі. Віктор Кучер вважає, що місто з кожним роком стає доступніцшим для людей з інвалідністю: “Зараз багато чого робиться: з’являються пандуси, транспорт низькопосадковий, з відкидними пандусами. Створено соціальне таксі, тобто, багато проблем вирішується, але вирішити все зразу неможливо”.
“В основному, ми потребуємо якісних інформаційних послуг, зокрема, у вирішеннісоціально-правових питань, — розповів голова обласної організації людей з інвалідністю Анатолій Савчук.
До “Світу без бар’єрів” за інформаційно-правовою допомогою звернулися понад 500 людей. “Безбар’єрники” активно спілкуються, влаштовують зустрічі, а також різні публічні акції, щоб привернути увагу містян до проблем людей на візках. “У середньому, від 300 до 700 чоловік беруть участь у заходах протягом року”, — кажуть в організації.
Нині в місті функціонує 123 світлофорних об’єкти, з яких 84 облаштовані звуковими пристроями та мовним супроводом для людей з інвалідністю, повідомив начальник відділу безпеки дорожньої інфраструктури міста Олександр Ковальчук. На пішохідних переходах та зупинках транспорту встановлені тактильні плитки. Як повідомив начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради Словян Воронецький, у Хмельницькій тергромаді працюють центри реабілітації. Минулого року відкрили для людей, котрим потрібен цілодобовий догляд, відділення тимчасового перебування Хмельницького терцентру соціального обслуговування. А в рекреаційному центрі “Берег надії”, де може перебувати понад 1200 осіб, цього року тут оздоровлювали дітей та дорослих з особливими потребами.
Наразі в місті діє програма піклування, яка передбачає понад 300 тисяч мільйонів гривень на рік на для людей з інвалідністю.
Тетяна Русанівська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *