Без категорії

Цифрова наука в бібліотеках

Вже в 15-ти бібліотеках ЦБС міської територіальної громади відвідувачі вивчають основи комп’ютерної грамотності. Мешканці сіл тут безоплатно опановують онлайн технології.

На початку 2021 року частиною ЦБС стали ще 14 книгозбірень, котрі обслуговують читачів сіл нашої громади. За цей час вони навчилися бути не просто бібліотеками, а й інформаційними центрами. У чотирьох створено хаби цифрової освіти. Це бібліотеки сіл Пирогівці, Масівці, Водички. Завдяки національному проєкту освітньої онлайн-платформи “Дія. Цифрова освіта” місцеві книгозбірні отримали по два комп’ютери. А коштом міського бюджету їх під’єднано до швидкісного інтернету. Незабаром така послуга з’явиться і в Давидківцях.
“Дуже важливо мати в селі доступ до інтернету і можливість навчитися користуватися сучасними гаджетами.Я сама пройшла таке навчання в центральній публічній бібліотеці, щоб надавати якісні послуги своїм користувачам”, — зазначила бібліотекарка Масівецької філії №22 Катерина Шатунська.
За два місяці в Масівцях такими послугами скористалися 135 мешканців. Найпопулярнішими є подання показників лічильників, реєстрація та створення особистих кабінетів в онлайн-сервісах банків, користування месенджерами.
“Наша бібліотека вже неодноразово була й пунктом вакцинації. Після щеплення люди звертаються сюди, щоб їм допомогли згенерувати COVID-сертифікати”, — повідомила масівецька фельдшерка Ірина Кирилюк.Пані Ірина також навчається на платформі “Дія. Цифрова освіта”. Нещодавно отримала сертифікат про закінчення курсу “Цифрові навички для медиків”, рекомендує його колегам. Хаб цифрової освіти у Масівцях став місцем навчання і для дітей. Вони проходять базові курси з цифрової грамотності, дізнаються про різноманітні онлайн-інструменти, вчаться захищати персональні дані.
У Водичківській філії онлайн-оплата комунальних виявилася просто необхідністю для пенсіонерів. Зважаючи на карантинні застереження, людям цієї групи рекомендовано здійснювати оплату з дому. Також працювали з вчителями, котрі тут навчалися проводити уроки дистанційно, опановуючи необхідні гугл-інструменти та комунікацію з учнями в онлайновому форматі.
“Цифра” йде в села, де вчаться опановувати цифрові навички, а книгозбірня є простором, куди найзручніше звернутися й отримати освітні послуги в доступній формі.

Тетяна Руса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *