Без категорії

У велике плавання

До водойми Південного Бугу випустили тонну мальків товстолоба, вагою понад 300 грамів.

П’ятий рік поспіль, навесні та восени, в Хмельницькому зариблюють Південний Буг. Це сприяє біологічній меліорації водного об’єкта за допомогою рослиноїдних риб, тобто природного очищення річки. А ще відновленню популяції риб у водоймі, їхнього кількісного та видового складу. Цієї осені до водосховища випустили тонну товстолоба. Саме ця риба вважається “найпрофесійнішим” меліоратором, який першим реагує на забруднення води, контролює наявність водоростей, розвиток небажаних організмів, а також бореться з цвітінням води. Цього року, як і торік, зариблення відбулося без бюджетних затрат. Мальків для зариблення надав на благодійних умовах місцевий приватний підприємець.
За словами депутата Хмельницької обласної ради Юрія Смаля, який водночас є затятим рибалкою, ініціатором зариблення водойм міста та активним учасником цього процесу, відновлення екологічного стану не відбувається миттєво. Щоб бачити зміни, необхідно наполегливо працювати протягом багатьох років. І важливо, щоб процес не переривався. Тому відповідно до програми охорони довкілля Хмельницької міської територіальної громади на 2021-2025 зариблення продовжуватиметься й надалі.
“Ми випустили в Південний Буг велику кількість товстолоба не просто так. Адже осінній мальок швидко набирає потрібну вагу і найкраще пристосовується до природних умов. А він, якщо подивитися, вже майже товарний. До прикладу, той, що має нині вагу 300-400 г, наступного року важитиме до 2-2,5 кг і вже влітку повноцінно виконуватиме свою екологічну функцію”, — каже Юрій Смаль.
До речі, за останніх пять років до Південного Бугу у велике плавання відправили понад шість тонн риби. Це, зокрема, короп, товстолоб, білий амур та лящ. Із 2019 р. товстолобами та коропами почали зариблювати водойму на Озерній.
Із весни минулого року, в рамках програми охорони довкілля Хмельницької міської територіальної громади на 2021-2025 роки, до водосховища почали запускати хлорелу. Ця одноклітинна рослина здатна відновлювати природний баланс: підвищує якість води (наприклад, прозорість збільшується у 2-3 рази), знижує бактеріальне забруднення патогенною мікрофлорою і водночас інтенсивно виробляє кисень у воді. Простими словами, хлорела гальмує ріст водоростей, які надмірно розмножуються у спекотну пору, внаслідок чого вода починає цвісти, знищуючи кисень. Разом з тим хлорела зміцнює імунітет риб. Особливість цієї мікроводорості ще й у тому, що розмножується вона у верхньому шарі водної поверхні, не осідає на дно, а самостійно поширюється по всьому ореолу річки. Проведені торік лабораторні дослідження показали позитивний результат — якість води поліпшилася. У травні цього року процедуру повторили, вселивши в річку поблизу міського пляжу ще 50 кілограмів пасти хлорели.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *