Без категорії

Як земля в дендропарку перейшла в приватну власність

Хмельницька міська рада звернулася до прокуратури, щоб повернути громаді земельні ділянки природно-заповідного фонду, які незаконно були передані з комунальної у приватну власність.

Дендропарк “Поділля”, який розташований в Хмельницькому в мікрорайоні Виставка — пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Об’єкт площею понад 30 гектарів перебуває на балансі комунального підприємства “Парки і сквери міста Хмельницького”. Втім, під час інвентаризації земель парку фахівці міськради виявили, що дві ділянки загальною площею 0,3 гектара знаходяться в приватній власності, а цього не могло бути. Хмельницька міськрада не приймала жодного рішення стосовно цих ділянок і не видавала жодних актів на право користування ними. Зважаючи на це, орган місцевого самоврядування Хмельницької тергромади звернувся до поліції.
“Це землі природоохоронного фонду, які не можуть бути передані у приватну власність. Наразі цією справою займається прокуратура, і за ознаками кримінального правопорушення ведеться розслідування. Але вперше, 21 серпня, на кадастровій карті наше управління виявило, що там з’явився кадастровий номер. Фактично після цього ми одразу повідомили в поліцію. Буквально два тижні тому поруч з першою ділянкою з кадастровим номером, з’явилася друга така ділянка! За попередньою інформацією, цей дозвіл давала Стуфчинецька сільська рада. Це межі міста, і ми взагалі не розуміємо, як сільська громада могла видавати документи на передачу землі у приватну власність”, — прокоментував заступник міського голови Микола Ваврищук.
У прокуратурі підтвердили, що ці дві земельні ділянки у дендрологічному парку “Поділля” були передані з комунальної у приватну власність за підробленими документами Стуфчинецькою сільською радою.
“Встановлено, що дві земельні ділянки в дендрологічному парку “Поділля” загальною площею 0,3 гектара та орієнтовною вартістю 1,65 мільйона гривень незаконно переведено з комунальної у приватну власність. Для цього зловмисники сфальсифікували державні акти. Прокуратурою вживаються заходи для повернення незаконно відчуженої землі у власність Хмельницької територіальної громади”, — повідомили у прокуратурі.
Хто стоїть за цією авантюрою, сільські чиновники, а чи хтось інший, більш “козирний”, хто володів цими ділянками? На це запитання дасть відповідь слідство, яке проводиться в рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 1 статті 366 — службове підроблення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *