Без категорії

Вакцинація і табу “червоної” зони

27 жовтня Державна комісія з техногенно-
екологічної небезпеки та надзвичайних ситуацій перевела в “червону” зону сім областей України, зокрема й Хмельницьку.

На “червоній” території карантин буде посилено з цієї суботи, 30 жовтня. Як пояснив Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, причиною посилення карантину стало перевищення на цій території двох і більше епідеміологічних показників.
Згідно з інформацією Міністерства охорони здоров’я, станом на 27 жовтня вже кілька днів поспіль у Хмельницькій області перевищено три епідеміологічні показники. А саме: завантаженість ліжок з киснем становить 71 відсоток (не має перевищувати 65 відсотків);рівень госпіталізації становить 104,9 особи на 100 тисяч населення (не має перевищувати 60 осіб на 100 тисяч населення); коефіцієнт виявлення випадків інфікування становить 24 відсотки (не має перевищувати 20 відсотків).
Серед карантинних заходів містян хвилює робота громадського транспорту. У зв’язку з цим, Державна комісія з ТЕБ і НС окремо визначатиме, чи повністю забороняти роботу громадського транспорту. Тому залежно від ситуації у деяких областях з “червою” зоною може працювати громадський транспорт, а в інших — ні. Наразі таких обмежень на території Хмельниччини не запроваджували.
З 21 жовтня усі пасажири, водії та екіпаж в транспорті, що здійснює міжрегіональні перевезення, повинні мати документ про вакцинацію або негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус. Це ж саме стосується роботи ресторанів, кафе, розважальних та торгових центрів, підприємств, які надають побутові послуги та закладів освіти. Таке рішення ухвалив Кабмін, і це спровокувало ажіотаж біля пунктів вакцинації в Хмельницькому, а на автовокзалах навпаки, малолюдно. Тож доки хмельничани масово стояли у чергах, щоб до 21 жовтня отримати бодай одне щеплення і мати дозвільний сертифікат, перевізники знімали автобуси з рейсів. Навіть ті, які курсують в межах області і на які не поширюються нові правила перевезень. За цей час в області кількість нових підтверджених випадків захворювання на COVID-19 значно перевищила тисячу.
Дво-тригодинні черги до центрів вакцинації зберігаються й досі. І причина не лише у нововведеннях, а в тому, що збільшується кількість хворих, лікарні завантажені, і люди, очевидно, стали більше дбати про своє здоров’я. Хоча, якщо подивитися на свавілля у маршрутках, в більшості яких ніхто не проводить дезінфекцію, а маски водії виймають зі своїх кишень, коли дізнаються про рейди поліції, мовчимо вже про пасажирів, які нехтують масковим режимом, і про “стоячі” місця… От і маємо: нова хвиля коронавірусу, ігнор маскового режиму і водночас— черги за щепленням. І якщо декілька тижнів тому на пункті вакцинації на речовому ринку за день отримували щеплення не більше 10 людей, то зараз й там є черги.
Аби розвантажити медиків і водночас зменшити черги, в місті нещодавно відкрили ще один пункт вакцинації — на залізничному вокзалі. До речі, досить зручне місце. Хотілося б лише нагадати медперсоналу, щоб не забували одягати рукавички перед тим, як робити ін’єкцію.
Загалом від старту вакцинації в області зроблено 471 267 щеплень від COVID-19, в тому числі 52 648 — за минулий тиждень. Станом на 25 жовтня в області вакциновано першою дозою 274 666 осіб. Два щеплення отримала 204 601 особа (74,5% від усіх, хто розпочав вакцинацію).

Євген Ковтун

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *