Без категорії

Щоб не розгубитися в інформаційному просторі

Вперше в Хмельницькому з 19 до 22 жовтня
проходить фестиваль інфомедійної грамотності

Організувала його міська централізована бібліотечна система спільно з міськими управлінням культури і туризму та департаментом освіти і науки. Головні завдання фестивалю: допомогти його учасникам (громаді міста) розвинути вміння критично мислити, правильно аналізувати інформацію, пояснити, як працюють медіа та як впливають на суспільство. Також важливо навчити розрізняти та виявляти пропаганду, фейки та маніпуляції, навчити кожного аналізувати власний медіапростір.
“Не один рік проводимо в бібліотеках міста просвітницькі заходи, бо тема медіаграмотності дуже важлива в сучасному світі. Цього разу фестиваль організували напередодні Всесвітнього тижня інфомедійної грамотності”, — зазначила директор міської централізованої бібліотечної системи Тамара Козицька.

Протягом тижня в бібліотеках та навчальних закладах міста проводилися тренінги для тих, хто хоче легко й розумно користуватися сучасним медіапростором. Учасники фестивалю також мали можливість взяти участь у соціальному опитуванні, яке допомогло визначити ступінь їх медіаграмотності, тематичних дискусіях та конкурсах.
У Хмельницькому політехнічному фаховому коледжі Національного університету “Львівська політехніка” відбулася зустріч із представниками кіберполіції. Працівників коледжу навчали кібербезпеці з метою передачі отриманих знань широкому загалу.
Креативне мислення учасники фестивалю розвивали під час гри “Критокотики, яка відбулася у бібліохабі міської центральної бібліотеки.
Спільно з ТРК “Місто” підготовлено фестивальний проєкт “Сито”, це — відеоролики з правилами інфомедіаграмотності.
“Нині в медіапросторі дуже багато неправдивої інформації. Це особливо небезпечно в часи пандемії коронавірусу, адже фейк може негативно вплинути на здоровʼя громадян. Чимало розповідаємо про інформаційні маніпуляції та фейки під час виборчих кампаній”, — зазначає Тамара Козицька.
А ще додає, що інфомедіаграмотність — це не тільки вміння розпізнавати достовірну інформацію, а й створювати її. Цього теж навчали під час фестивалю.
Бібліотечні заходи, присвячені інфомедіаграмотності, не закінчаться після 22 жовтня. У міських читальнях продовжують діяти виставки спеціалізованої літератури. Більшість — книги міжнародного благодійного фонду “Академії української преси”.
Підготували бібліотекарі міста й онлайн уроки з інфомедіаграмотності, які можна знайти на сайті ЦБС та на її сторінці в Фейсбуці.
Особлива фестивальна подія — зустріч випускників бібліотечної “Школи медіаграмотності”, серед яких представники різних верств населення, професій, різного віку. “Довіряй, але перевіряй!”, — головне гасло фестивалю.
Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *