Без категорії

На честь героїв

Верховна Рада перейменувала державне свято День захисника, яке в Україні відзначають 14 жовтня, на День захисників і захисниць України. Адже службу в Збройних силах України проходять майже 32 тисячі жінок. Тисяча з них — старші офіцери, понад 9 тисяч мають статус учасників бойових дій за участь в АТО/ООС, а 166 жінок-військових у період із 2014 року відзначені державними нагородами України.
В Хмельницькому на вшанування героїв відбулося покладання квітів до меморіальної Дошки пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників АТО, що на майдані Незалежності, а також до пам’ятника Героям Небесної Сотні. А о 12.00 на кладовищі в мікрорайоні Ракове панахиду за загиблими героями російсько-української війни провели представники духовенства міста.
Напередодні свята керівництво міста відвідало військові частини, які дислокуються у Хмельницькому. Кращих військовослужбовців, які на сході України відстоюють територіальну цілісність України, відзначено нагородами, подарунками, матеріальною допомогою.
Водночас на фасаді спеціалізованої загальноосвітньої школи №1 відкрили пам’ятні дошки героям російсько-української війни Павлу Дияку та Валерію Дерешу. Обидва військовослужбовці є випускниками цього навчального закладу.


Дереш Валерій, 1982 р. н., загинув 22.02.2015 р.при виконанні службового обов’язку на дорозі Донецьк-Маріуполь.
Дияк Павло, 1970 р. н., прапорщик Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького. Загинув 12.07.2014 р. біля населеного пункту Маринівка Донецької області. Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно). Обидвом героям присвоєно звання “Почесний громадянин міста Хмельницького” (посмертно).
На фасаді Хмельницького професійного ліцею відкрили пам’ятні дошки героям російсько-української війни Володимиру Ковалю та Іллі Павлову. Обидва герої мали дотичність до цього освітнього закладу.
Ілля Павлов навчався в ліцеї у 2016-2017 роках за фахом кухар-офіціант. З 2017 року підписав контракт зі Збройними силами України. Хлопець загинув у бою 24 листопада 2017 року.
Володимир Коваль працював у ліцеї майстром виробничого навчання. У 2018 році вдруге підписав військовий контракт. Отримав смертельне поранення в бою на позиції в Приазов’ї. Посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеню.
У цей же день присутні ознайомилися із музейною експозицією ліцею, де представлено історії героїв Володимира Коваля та Іллі Павлова та розповідається про волонтерську допомогу нашим воїнам на передовій. Зокрема, ліцеїсти готували сухі борщові набори, плели маскувальні сітки, шили камуфляжну військову форму, виготовляли “буржуйки”, робили листівки та обереги, збирали кошти на благодійних ярмарках тощо.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *