Без категорії

Аналізи: якісно і доступно

Клініко-діагностична лабораторія Хмельницької міської лікарні відтепер у капітально відремонтованому приміщенні, яке знаходиться в третьому корпусі медзакладу. Окрім цього, лабораторія поділена на робочі зони та оснащена сучасним обладнанням.

Зайве й переконувати, яке важливе значення має якісна діагностика, особливо нині, коли й ковід назбирує нову потужну хвилю, і сезонні захворювання додають клопоту, загострюються хронічні хвороби. У піки захворювань клінічні лабораторії медзакладів буквально “задихаються” від великого навантаження, до того ж, чимало процедур раніше доводилося робити вручну. Тому нова лабораторія, яка відповідає сучасним стандартам, вкрай важлива. І для більш якісної праці лаборантів, і для обслуговування пацієнтів. Тут встановили нове обладнання, зокрема ІФА- та гематологічний аналізатори. Відтак нині лабораторія міської лікарні нічим не поступається приватним, переконують її працівники.
“Скупчення всіх аналізів в одному приміщенні, обробка їх на старому обладнанні і в старих стінах дуже погіршували якість досліджень, — розповів директор КП “Хмельницька міська лікарня” Валерій Гарбузюк. — Тому було вирішено, що на місці старої клініко-діагностичної лабораторії буде розширено відділення гемодіалізу, а в колишнє відділення переливання крові, після капітального ремонту, перенесена наша клініко-діагностична лабораторія”.
Ремонт у цьому приміщенні тривав понад півроку. Лабораторія тепер має більшу площу, тож подбали й про зонування. Воно для такого підрозділу лікарні вкрай важливе.
“Є “чисті” зони, стерильні, “брудні”, тож аналізи крові тепер будуть відокремлені від аналізів сечі, — каже завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Марія Апалагіє. — І, звичайно, робоче місце має бути зручним, в приміщенні не повинно перебувати багато людей, тобто, лаборант зможе працювати в комфортних умовах, щоб його праця була якісною. А зонування створює такі роздільні умови”.
За добу тут роблять більше тисячі різних аналізів. Адже саме за ними визначається важкість перебігу хвороби, підтверджується або ж спростовується попередній діагноз. З новими ІФА- та гематологічними аналізаторами ці процедури прискорились, а головне, дають більш якісну і точну картину. Ще років п’ять тому все було інакше. Приміром, показники загального аналізу крові рахували вручну. Тепер один аналіз забирає не більше 3 хвилин часу. Сюди входять і рівні лейкоцитів, і тромбоцитів, гемоглобіну, гематокріт, тобто, все необхідне для розгорнутої картини крові.
Ремонт і закупівлю обладнання профінансували коштом бюджету громади.
“Загальна вартість проєкту — 1 мільйон 600 тисяч гривень, — розповів міський голова Олександр Симчишин. — І цей проєкт себе повністю виправдає, тому що ті медзаклади, які не мають можливості проводити лабораторні дослідження, змушені їх закуповувати в інших лабораторіях — державних, приватних. Тепер міська лікарня буде самостійно це робити, не буде витрачати додаткові фінанси і час, а здійснюватиме всі необхідні процедури швидше і якісніше власним ресурсом у власних стінах”.
За словами міського голови, власні лабораторії повинні мати всі медзаклади міста, і над цим влада буде працювати.
Нещодавно Хмельницький науково-виробничий центр стандартизації видав сертифікат на систему надання послуг для КП “Хмельницька міська лікарня”. Це дає змогу налагодити всі види послуг, які задовільнять пацієнтів та поліпшують медичне обслуговування.

Вікторія Катрич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *