Без категорії

Театральна аудиторія — підлітки

У Хмельницькому академічному музично-драматичному театрі ім. М.Старицького з 29 вересня до 3 жовтня працювала всеукраїнська лабораторія молодої режисури “С.Т.Р.У.М.”, де режисери з усієї України змагалися у творчому конкурсі за право поставити свою виставу для підлітків на сцені нашого театру.

За словами головного режисера хмельницького театру Дмитра Гусакова, головна мета лабораторії — відкривати Україні нові молоді режисерські імена та знайомити з ними хмельничан. Серед 15 учасників конкурсу експерти лабораторії обрали чотирьох фіналістів. Ними стали Микола Бабин з Чернівців, Лілія Петренко з Харкова, Борис Кривець з Миколаєва та Євгеній Резніченко з Херсона.
За умовами конкурсу, який оголосив “С.Т.Р.У.М.”, фіналісти ставили по уривку з вистав, що розраховані на підліткову аудиторію.
“В нашому театрі наразі немає жодної п’єси для підлітків. Тому ми вибираємо вистави, щоб закрити цю прогалину в репертуарі”, — сказав Дмитро Гусаков. Саме тому й готували сценічний матеріал разом з акторами драмтеатру, а 3 жовтня режисери резентували свої роботи журі. За підсумками, переможець поставить повну версію своєї вистави на сцені драмтеатру.
Конкурсантів оцінювали народний артист України Володимир Смотритель, переможець минулорічної лабораторії Дмитро Обєдніков, головний режисер театру імені Старицького Дмитро Гусаков та голова ради міського учнівського самоврядування “Нова генерація міста” Анастасія Голяк. Режисери представили уривки з вистав “Першокурсники”, “Чапаєв і Василіса”, “Дорога Олена Сергіївна”, “Ігри на задньому подвір’ї”. Вистави тривають по 20-30 хвилин. Повнометражну п’єсу-переможницю глядачі зможуть побачити в лютому-березні, це залежить від епідеміологічної ситуації.На своїй сторінці у Фейсбуці Борис Кривець написав:
“От і завершилась “струмівсько”-театральна лабораторія. Для мене вона закінчилася перемогою та можливістю втілити в життя чудову п’єсу сучасної української драматургині Лєни Лягушонкової “Чапаєв і Василіса”. Та хочу висловити свою подяку за дуже крутий проєкт Хмельницькому театру імені М.Старицького та його головному режисеру Дмитру Гусакову за неабиякий внесок у розвиток українського театру і допомогу молодим режисерам в становленні на цьому шляху. Окремо хочу виділити професіоналізм акторів та їх готовність з повною довірою до режисера вриватися в дуже інтенсивний та насичений процес”.
Крім лабораторії “С.Т.Р.У.М.”, у драмтеатрі 28 та 29 вересня провели тренінг “Рух і голос” від Національної спілки театральних діячів України. У ньому взяли участь 22 молодих актори з усієї України, серед яких шестеро акторів з театру імені Старицького. З ними працювали викладачі Тетяна Кобзар та Віктор Рубан з Києва. Протягом двох днів вони допомагали акторам вдосконалювати навички сценічної мови та хореографії.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *