Без категорії

Місто щасливих людей

Триденне святкування 590-річчя рідного міста для хмельничан стало справжнім марафоном фестивалів, презентацій, прем’єр, виставок, неймовірних шоу, розваг, концертів зірок як місцевих, так і відомих в усій Україні. Цьогорічна програма була такою розлогою, що встигнути на всі заходи було неможливо, адже вони не просто блискавично змінювали один інший, а й проходили одночасно у різних локаціях, якими, по суті стало все місто.

Колись казали, хто як їсть, так і робить. Сьогодні можна цю приказку перефразувати: хто як працює, так і святкує. Насправді феєрично, велелюдно, яскраво, пізнавально і при цьому без зайвої помпезності, але з особливим шармом, хмельничани відзначили День міста. І свято,  без перебільшення,  було  теплим, родинним, а місто гостинним, як і годиться  винуватцю торжества. Вже традиційно епіцентром урочистостей та гулянь стала Проскурівська — вулиця, яка закарбувала історію міста, оповиту завісою таємниць. У цей день вона відкривала її   завдяки  проєкту “Оголені”, і проскурівські історії ожили. Їх доповнили стендами  архівних світлин будівель, вулиць та портретів людей, які  цю історію творили.
І якщо в перший день свята програма була насичена спортивними, пізнавальними, інтелектуальними та офіційними заходами, а саме:  виставка творчих робіт скульптора Олексія Леонова “Дар життя” та  живописця Олега Демка “Les letters ancience”, літературний фестиваль “Слово єднає!”, відкриття туристично-інформаційного центру, офіційна церемонія вручення місту  Призу Європи та  відкриття віртуального пам’ятного знака Призу Європи… Плюс Кубок міського голови зі стрільби із пневматичної гвинтівки, шаховий та гандбольний турніри, а вже наступного дня вирувало наповну, розпочавшись вранці  чемпіонатом “Проскурівська риболовна ліга”, спортивно-сімейним святом “Khmelnytskyi Family Fest” та чемпіонатом міста з веслування на байдарках і каноє. Основною локацією показових виступів та майстер-класів з різних видів спорту став парк Франка, де водночас учні спортивних секцій міста представляли різні напрямки — спортивну гімнастику, фехтування, дзюдо, регбі, волейбол, баскетбол, настільний теніс. З окремою програмою виступили кінологи, які демонстрували навички своїх службових собак.
А вже після полудня Проскурівську заполонили хмельничани та гості міста. “Магія любові і добра” — гасло цьогорічного свята дійсно відповідало емоціям та настрою дорослих і дітей. З однойменною назвою на сцені поблизу торговельного центру “Дитячий світ” відбулося хореографічно-циркове шоу, а на пішохідній частині вулиці Проскурівської — перформанс “Цирк приїхав!”. Підбадьорювалися під живу музику філіжанкою кави на вул. Проскурівського підпілля, де вже традиційно відбувався гастрофест “Підпілля кави”. Своє мистецтво демонстрували кавовари зі Львова, Тернополя та Хмельницького. А чудовим варіантом, щоб швидко нагодувати гостей, став фуд-корт, який   манив ароматом шашлика, смаженими ковбасками та різноманітними стравами, приготовленими на грилі.
Тут же, на Проскурівській, відбувся художній перформанс Дениса Мельника, який спеціально до свята створив конструкцію з дерев’яних чотиригранних брусків, на яких зображено водночас чотири малюнки, які можна було побачити лише під кутом. Повертаються планки — малюнки змінюються з обох сторін. Поруч на Соборній вирував ярмарок народних ремесел.
Хедлайнерами другого дня свята стали популярні українські гурти CLOUDLESS та  PIANOBOY. Молодь підспівувала і відривалася під пісні, серед яких хіт відбору Євробачення “Drown Me Down”, саундтрек серіалу “Школа” — “Між Світами”, “Наше небо”, “Шампанські очі” та інші.
Не менш насичиним та колоритним був й третій день свята. Розпочався він легкоатлетичним пробігом “СITYBIRTHDAYRUN”. Цей спортивний захід, до якого долучилися як дорослі любителі бігу, так і діти, пройшов в Хмельницькому вперше, але, за словами організаторів, його хочуть зробити традиційним  на День міста. Адже це гарна нагода вкотре продемонструвати, що Хмельницький обирає спорт та здоровий спосіб життя.  Фотовиставки, футбольний турнір, хореографічне шоу, концерт муніципального академічного камерного хору та естрадно-духового оркестру, гуртів: KRUTЬ, GO-A …Навіть виставка породистих котів — додавали святкового настрою та позитивних емоцій. Неймовірні враження подарував хмельничанам та гостям міста й феєричний виступ колективу театру вогню і світла “Zlights” міського Будинку культури.
А під завісу свята відбулось неперевершене шоу дронів. У нічне небо над Південним Бугом на висоту 100 метрів піднялась сотня безпілотників. На своїх надшвидких пропелерах вони принесли яскраві враження всім, хто прийшов на набережну. Оглядовим майданчиком  став і  міст на Степана Бандери, рух на якому на час шоу був перекритий. Тисячі глядачів зачаровано спостерігали за величезними яскравими малюнками та написами   зі світла, які  у супроводі музики з’являлися над плесом річки. Таке спілкування з містянами в Хмельницькому було вперше. Словом, свято відбулося, воно об’єднало не лише спільним настроєм, а й безтурботним відчуттям безпеки  і комфорту. А всю яскраву палітру видовищ, вражень, гарної погоди можна назвати словами відомої композиції “Скрябіна”: місцем щасливих людей. Бо саме у такі моменти, коли місто перетворюється у велетенський святковий майданчик, з’являється оце відчуття щастя.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *