Без категорії

Вакцинованим усюди в нас дорога

Кабінет міністрів ухвалив зміни до постанови №1236 про нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Вакцинованих громадян очікує значна кількість привілеїв.

Так, ухвалені зміни передбачають, що внутрішній COVID-сертифікат буде “жовтим” і “зеленим”. Другий буде доступним для громадян, які пройшли повний курс вакцинації, а перший видаватиметься першої дози вакцини, негативного ПЛР-тесту на COVID-19 (діє 72 години), підтвердження перенесення COVID-19 (якщо після одужання минуло до шести місяців). Він матиме коротший термін дії. Відповідними документами українці будуть користуватися, коли в країні посилять карантин. Для вакцинованих громадян вони стануть “перепусткою” для відвідування спортзалів, басейнів, кінотеатрів, театрів, музеїв, концертів тощо.
Також, за новими правилами, у разі введення “жовтої” зони навчальні заклади можуть працювати за умови наявності не менше 80% працівників з “жовтими” чи “зеленими” COVID-сертифікатами.
А ось уже в “червоній” зоні заклади освіти працюватимуть лише, якщо 100% працівників мають “зелений” COVID-сертифікат. Водночас, попри те, що вакцинація в Україні є добровільною, прем’єр Денис Шмигаль попередив про можливу обов’язкову вакцинацію колективів навчальних закладів. Водночас у школярів довідок про результати ПЛР- тесту не вимагатимуть. Незмінною залишається перевірка температури перед початком уроків. Лише, якщо вона перевищена, потрібно буде зробити або ПЛР-тест або швидкий тест.
У “жовтій” зоні обмеження на роботу закладів не будуть накладатися, якщо всі відвідувачі зможуть показати вищезгаданий “жовтий” чи “зелений” COVID-сертифікат. Аналогічна вимога поширюється і на організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів. Їх з сертифікатами має бути щонайменше 80%.
Водночас кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником.
У “червоній” зоні торгові центри, кафе, ресторани, кінотеатри, ринки, спортзали зможуть працювати і приймати відвідувачів, якщо всі (і клієнти, і працівники, і організатори) матимуть “зелений” COVID-сертифікат.
Наразі ж українці можуть безперешкодно повертатися на Батьківщину в разі наявності принаймні одного щеплення від COVID-19, у протилежному разі вони мусять йти на самоізоляцію. Іноземці повинні мати два щеплення.
Відповідно, за новими правилами, під час в’їзду до України не проходити карантин зможе особа за наявності “жовтого” чи “зеленого” сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19. Це ж стосується й осіб, що які прибувають з тимчасово окупованих територій.
Також люди, які перетинають кордон України або в’їжджають із окупованих територій, зможуть не проходити період самоізоляції, якщо мають “зелений” чи “жовтий” ковід-сертифікат.
За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, запропоновані зміни — це “можливість стримувати епідемічну ситуацію та зберігати економічну активність країни”.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *