Без категорії

“Невчасні” віруси

Не встигли школярі після літніх канікул увійти в навчальний процес, як багато хто з них знову вдома: нежить, кашель, температура, слабкість. Зазвичай саме так розпочинається осінній сезон. Чому так відбувається, і що робити батькам і для профілактики, і під час хвороби, наша розмова з лікарем-педіатром Валентиною Бойко.

— Валентино Миколаївно, чому восени діти починають частіше хворіти, адже влітку вони засмагали, відпочивали, насичували організм вітамінами, словом, зміцнювали імунітет? Можливо, через зміну погоди, температурного режиму?
— По-перше, відразу розвію популярний стереотип про те, що осінь несе похолодання, і діти хворіють через це. Насправді основна причина в тому, що вони повертаються в дитячі колективи, в яких протягом певного періоду знаходяться у закритих приміщеннях. Перебуваючи в скупченні людей, дитина в будь-якому випадку підхопить інфекцію. Як правило, в період з жовтня по квітень інфекційними або вірусними захворюваннями дитина хворіє, в середньому, сім-вісім разів. Але це нормальна ситуація для дітей, тому що таким чином формується їх імунітет. Це специфічна реакція організму, його захист. Тому вони хворіють частіше, ніж дорослі.

— Як проходить звичайна вірусна хвороба у дітей?
— Перебіг гострої респіраторної інфекції виглядає зазвичай таким чином: у дитини 1-2 дні може бути невелика температура (може і не бути), потім з’являється нежить, потім кашель, який спочатку пов’язаний з нежитем, оскільки виділення збігають по задній стінці горла, і дитина починає підкашлювати, особливо зранку. Згодом нежить стає густішим та вологішим. Такий перебіг хвороби у дітей триває півтора-два тижні. Як правило, діти одужують самостійно, особливого лікування такі респіраторні інфекції не потребують, окрім полегшення процесу дихання.
Проте є певні ускладнення, які можуть виникнути як наслідок вірусної інфекції, і їх треба вчасно розпізнати, тому від спостереження у лікаря не варто відмовлятися. Серед можливих ускладнень слід згадати, наприклад, гострий отит — запалення вуха, гострий синусит — запалення приносових пазух, пневмонію — запалення легень. На щастя, це буває нечасто, адже в більшості випадків діти переносять респіраторні інфекції досить легко.

— Як допомогти дитині пройти вірусну хворобу без ускладнень?
— Найбільш перевірений науковий медичний метод — вакцинувати. Існують чимало вакцин, які захищають від пневмококової інфекції, тобто саме від ускладнень. Тому вакцинуватися варто, але перед цим потрібно порадитися з сімейним лікарем, який обстежить дитину і підбере необхідну вакцину.

— А хіба немає ліків від вірусів?
— На жаль, немає ефективних препаратів, які могли б зміцнити імунітет або вбити віруси, не давши їм проникнути в організм. Практично усі вони з імуномодулюючими властивостями, які нормалізують дефіцит клітинного імунітету. Але розраховувати на те, що це допоможе на 100 відсотків уникнути хвороби, не варто. А ось її перебіг може бути легшим.

— А як же народні методи лікування?
— Гірчичники, спиртові компреси, гарячі ванночки — це все способи, про які вже пора забути. Вони нічим не допомагають, хіба що заспокоюють батьків — адже вони щось роблять з дитиною.
Крім того, при виборі ліків батьки часто керуються порадами знайомих або фармацевта в аптеці і тим самим тільки шкодять своїй дитині.
Тому самолікуванням займатися не варто. А ось пити багато рідини просто необхідно. Рідина вимиває вірус з організму. Не завадять теплі чаї з малиною, смородиною, лимоном. Особливо корисні чаї з калиною, оскільки гіркуваті ягоди калини містять багато вітаміну С, який зміцнює імунітет та вітаміну Р, який необхідний для засвоєння організмом аскорбінової кислоти. Окрім цього, вітамінний чай із плодів калини має загальнозміцнюючу та заспокійливу дії. Так само потрібно збільшити раціон овочами, фруктами, яких, до речі, саме восени не бракує.

— А чи можливо уникнути вірусної інфекції, або, точніше, які є дієві способи, щоб захистити дитину від неї?
— Як я вже говорила, джерелом вірусу є людина. Тому в розпал інфекції не варто ходити з дітьми в торгові центри, супермаркети, тобто в ті місця, де є можливість заразитися. Обов’язково потрібно якомога частіше мити руки, провітрювати приміщення, оскільки в сухому і теплому місці віруси почуваються дуже комфортно. Якщо ж у сім’ї хтось підхопив вірусну інфекцію, потрібно хворого ізолювати, принаймні в окрему кімнату, робити частіше, ніж зазвичай, вологе прибирання, можна додавати у воду трішки хлорки.
Окрім цього, необхідно скоригувати режим дитини. Щоб не послабити імунітет, важливо дотримуватися простих правил: дитина повинна висипатися, тому потрібно вчасно лягати і вставати. Також потрібно проводити більше часу на свіжому повітрі та уникати перевантажень та стресів, оскільки вони також знижуть імунітет. Втім, хочу ще раз наголосити, аби батьки не займалися самолікуванням. Адже, окрім поширеної восени вірусної інфекції, в дитини може бути алергія, симптоми якої схожі на вірусну інфекцію і яка є небезпечною для здоров’я, або інша хвороба. Тому зв’язок з сімейним лікарем має бути обов’язковим.
Розмовляла
Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *