Без категорії

Дрони проти паліїв

За допомогою дрона у Хмельницькому виявлятимуть порушників і будуть фіксувати факт спалення сухої рослинності, повідомили в пресслужбі міської ради. Прилад купили за кошти з міського бюджету. Як це працює, журналістам показали 9 вересня, під час рейду “Муніципальної дружини” і ДСНСників у Книжківцях.
Там виявили два порушення, а далі обіцяють скласти постанову і притягнути винного до адміністративної відповідальності. Подібні рейди планують зробити постійними і проводити у різних мікрорайонах міста і селах Хмельницької громади. Рейди будуть спільними із “Муніципальною дружиною”, управлінням з питань екології та контролю за благоустроєм, представниками патрульної поліції, ДСНС. Тож на порушників чекає покарання у вигляді штрафу.
Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, він складатиме від 340 до 1360 гривень, а на посадових осіб та підприємців — від 850 гривень до 1700 гривень відповідно.
З минулого року в Україні зросли штрафи за підпали, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільськогосподарських землях вогнем.
За порушення палію може загрожувати штраф від 3 тисяч 60 гривень до 6 тисяч 120 гривень. Для посадових осіб розмір штрафів ще вищий — від 15 тисяч 300 гривень до 21 тисячі 420 гривень. Якщо такі дії були вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, громадянина можуть оштрафувати на суму від 6 тисяч 120 гривень до 12 тисяч 240 гривень. Для посадових осіб штрафи за таке правопорушення нині становлять від 21 тисячі 420 гривень до 30 тисяч 600 гривень.
А що ж тоді робити із “зеленими відходами”? Хмельничанам радять їх компостувати та мати з компосту добрива. Також гілля, бур’яни та листя можна привезти самостійно у будь-який день до Центру управління відходами, який працює з 8.00 до 19.00 (проспект Миру, 7, поблизу міського полігону ТПВ). Такі відходи у населення приймають безкоштовно. Також у перший тиждень місяця відбувається вивезення гілля від приватних домоволодінь.
Тож перш, ніж піднести сірник до купи сухостою, подивіться в небо: там вас фіксує недремне око квадрокоптера.

Тетяна Руса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *