Без категорії

Від перфомансу до святкового салюту

Хмельницький відзначив 30-ту річницю Незалежності України. Це свято віддзеркалює одвічне прагнення українського народу до єдності, суверенності та самостійності. Щороку, відзначаючи річницю народження нашої держави, місто дивує хмельничан та його гостей цікавими, насиченими, пізнавальними та яскравими подіями. Цього року свято було особливо урочистим та велелюдним, з величезною кількістю розважальних, військово-патріотичних, спортивних та мистецьких локацій. Колоритно, дружно та патріотично відзначили його і в селах нашої громади.

У сквері ім.Т.Г.Шевченка відбулася виставка робіт членів Хмельницької обласної організації НСХУ, яких знає світ. Митці представили твори, виконані в різних техніках, які передають красу міста й України, велич її працелюбних людей. Водночас тут відбувся фестиваль аматорських хорових колективів. Своє пісенне мистецтво хмельничанам і гостям міста дарували шість вокальних колективів, серед яких міський ансамбль музики і пісні “Ретро” та аматорські колективи сіл громади. Відзначили свято й численними спортивними подіями. Наша футбольна команда “Поділля” здобула перемогу в грі з житомирськими суперниками з рахунком 1:0 в черговому турі чемпіонату України. Яскравою подією став і традиційний велотурнір братів Стародубів. Спортивні змагання відбулись і на інших локаціях. На інших локаціях пройшли змагання з пляжного волейболу, пляжної боротьби, шахів, майстер-класи з тенісу та настільного тенісу, а в акваторії річки Південний Буг відбулося водно-спортивне свято, де свою майстерність демонстрували спортсмени на байдарках та каное, САПах, човні “Дракон”.

Ще однією локацією став Молодіжний парк. Тут облаштували тематичні фотозони, проводили різноманітні майстерки та частували смачний борщ за оригінальними рецептами від закладів ресторанного господарства міста.
Активні учасники дійства могли спробувати сили у в’язанні вузлів, доланні смуги перешкод, розкладанні наметів тощо. Зробити гарну зачіску можна було на майстерці “Коса-дівоча краса”. А танцювальний колектив “Козацькі джури” провів майстер-клас з українських народних танців. Діти ж розмальовували футболки, які передадуть бійцям АТО/ООС.
На завершення свята — концерт академічного симфонічного оркестру і легендарної “Пікардійської терції”, а також салют на честь Українських Героїв!

СИМВОЛ ЄДНАННЯ ПОКОЛІНЬ

Народжені в незалежній Україні розфарбували на майдані Незалежності картину-гігант, яку намалювала та розділила на сектори за кольорами художниця Марина Роля. Величезне яскраве полотнище, як символ єднання поколінь та нового майбутнього нашої держави, стало рекордним. Зафіксувала встановлений рекорд представниця “Книги Рекордів України” Світлана Леус. За її словами, у заході взяли участь 1330 хмельничан.

“Нам не тридцять!”: історія на полотні

Тридцять найголовніших подій, які змінили хід історії України, та тридцять найголовніших дат, які символізують її незалежність, відобразили на просторому полотні студенти історичних факультетів вишів та волонтери міста. Перфоманс під назвою “Нам не 30!” відбувся на пішохідній частині Проскурівської.

У графіці та постатях —тисячолітня історія формування Української держави, яка зародилась з державного об’єднання полян Русі, згодом — об’єднання Руської держави з центром у Києві.
“Цим проєктом хотіли довести, що українській Незалежності не 30 років, а набагато більше, і від самого початку люди, які жили на цій землі, хотіли свободи і прагнули до неї. Наші предки боронили кордони Київської Русі, Козаччини та Української Народної Республіки, захищаючи їх від ворогів і здобуваючи Незалежність. Тисячі людей йшли до цієї мети! Ми маємо пам’ятати історію власного народу, аби ми та наші наступники не повторювали помилок наших попередників”, — зазначив спеціаліст КУ “Молодіжний центр” Олександр Процун.
Особливість цього проєкту в тому, що він реалізований молоддю і весь процес: від моменту відбору історичних дат до моменту створення зображень — молодь міста виконувала самостійно.

ВИШИВАНИЙ ВЕЛОПАРАД

“Велозаїзд у вишиванках символізує єдність українського народу, нашу незламність та нескореність. Прапор — це той символ, з яким здобували незалежність, а вишиванка – національний стрій українців, за яким нас знає весь світ. З нагоди свят бажаю хмельничанам та всім українцям берегти, цінувати нашу незалежність, робити все для її процвітання та відновлення миру”, — каже директорка міського департаменту освіти і науки Надія Балабуст.
Учасників велопараду не реєстрували, але, на око, їх були сотні. Їхали велосипедисти-одинаки та сімʼями. Діти й дорослі. Одна з найцікавіших вишиванок була в хмельничанина Миколи Кривенького, який участь у велопараді взяв із дружиною та двома синами. Розповідає, що вишитий на сорочці дуб із жолудями символізує чоловічу силу, а також родинне дерево, адже Україна — це велика родина.
Учасників велозаїзду привітав заступник міського голови Микола Ваврищук: “Для кожного українця свята, які відзначаємо на початку цього тижня, найважливіші. Велопарад додав святкового настрою та позитивної енергетики. Усе місто побачить згуртованих патріотів у національних костюмах”. Їхали “вишиті” велосипедисти з вулиці Проскурівської сім кілометрів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *