Без категорії

“АКТ Другий. Урбаністичний” запрошує до участі!

Минулої п’ятниці в Молодіжному центрі презентували другий всеукраїнський фестиваль аматорського театру “АКТ Другий. Урбаністичний”. Організаторами фестивалю є громадська організація “Центр розвитку театру “Час Т”” та народний аматорський театр “Дзеркало” міського Будинку культури. Цьогоріч частину коштів на проведення фестивалю виділило міське управління культури і туризму. Решту організатори сподіваються отримати від спонсорів. Нагадаємо, що минулорічний фестиваль, який проводився в онлайн форматі, підтримав “Український культурний фонд”. Долучитися до збору коштів на фестиваль може кожен на BIGGGGIDEA.COM. Зробивши внесок, можна отримати подарунок.

За словами директора фестивалю Дмитра Гусакова, “АКТ Другий. Урбаністичний” проводиться в нашому місті з метою популяризації кращих постановок українських аматорських театрів, розвитку непрофесійного вітчизняного театру та збереження його кращих творчих надбань.

З 5 липня до 9 серпня триватиме прийом заявок різних аматорських театрів України на участь у “АКТ Другий. Урбаністичний”. Заповнити заявку та знайти положення фестивалю можна на його офіційних сторінках у Facebook та Телеграм. Театри мають надіслати повне відео своєї вистави, яке оцінюватиме експертне журі фестивалю в складі професійних представників театрального мистецтва, а також театрала, який представлятиме думку громади. Критерії відбору вистав: аби постановка відповідала усім нормам етики й моралі, не викликала агресивних настроїв, не була дискримінаційною до нацменшин тощо. Мова вистави — обов’язково українська! Свої вистави можуть представити дорослі та дитячі аматорські театри. Усього відберуть чотири кращі роботи, а п’ята — постановка хмельницького народного аматорського театру “Дзеркало” “Кароль” за п’єсою Словоміра Мрожика.

Неспроста другий аматорський фестиваль називається урбаністичним. З 8 по 10 жовтня чотири кращих відібраних вистави та виставу господарів фестивалю показуватимуть у Хмельницькому на різних міських локаціях: дворах, парках, дахах будинків, поблизу пам’ятників тощо. Кожен охочий зможе отримати карту локацій, де відбуватимуться театральні покази. Як пояснює проєктний менеджер фестивалю Юлія Рахно, усе це для того, щоб залучити до театру якомога більше людей. Крім того, використання урбаністичного простору для театральних постановок культурно зблизить містян із театром. Гладач переконається, що театр — це не будівля, а вид мистецтва.

“Це не новий для України формат проведення фестивалів, раніше в такому форматі проводили всеукраїнський фестиваль “Мандрівний вішак”, але для Хмельницького це щось нове. Сподіваюся, така форма подачі театрального мистецтва вразить і сподобається глядачу. Загалом, наше місто нині позиціонує себе, як місто фестивалів. Вони відбуваються чи не щотижня. Приємно, що за останніх три роки в Хмельницькому збільшилася кількість саме театральних фестивалів. Два з них проводяться в театрі ім. М.Старицького, на малій та великій сценах, а також у монотеатрі “Кут” та при Будинку культури. У нас розвиваються академічний, монотеатр та аматорський театр”, — зазначив Дмитро Гусаков.

Минулого року організатори першого фестивалю аматорських театрів їздили до переможців у різні українські міста й робили професійну відеозйомку їхніх вистав. Цьогоріч театрали сприйматимуть аматорське мистецтво наживо.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *