Без категорії

Бігли, пливли, їхали!

Минулої суботи в Молодіжному парку відбувся кубок Поділля з триатлону. Змагалися під егідою федерації триатлону України. Організаторами змагань у Хмельницькому стала обласна федерація триатлону за сприянням міського управління молоді та спорту, а також департаменту освіти, науки молоді та спорту облдержадміністрації.  

Нагадаємо, що триатлон – це олімпійський вид спорту, який включає себе три складові: плавання, їзду на велосипеді та біг. Для цього в Хмельницькому задіяли одразу кілька локацій поблизу парку Молодіжного: пішохідні доріжки парку, частину вулиці Камʼянецької  та річку Південний Буг.

За словами голови обласної федерації триатлону Володимира Ризака, кубок Поділля складався з трьох видів змагань. Зокрема, в Хмельницькому відбувся відкритий чемпіонат України на олімпійській дистанції. За його результатами формувалася нова збірна України з триатлону серед дорослих. А також у нас відбулися змагання етапу дитячої триатлонної ліги. Тобто, це  змагання серед дітей 2008-2012 років народження. Й змагання серед аматорів (дітей та дорослих). Дорослі виступали по вікових групах і в абсолютному заліку.

Позмагатися в триатлоні до нашого міста зʼїхалися спортсмени з різних куточків України.

Вже на початках змагань серед професіоналів себе проявили найсильніші учасники. Так, претендентом на вступ в українську збірну з триатлону став киянин Віталій Воронцов. Він здолав дистанцію з переможним результатом 1 година, 54 хвилини, 14 секунд. Як кажуть організатори, це дуже хороший результат, яким можна пишатися. Двадцятиодноічний спортсмен займається плаванням із п’яти років. У триатлоні він із 15років. Головним досягненням у цьому виді спорту вважає перемогу на кубку Європи.

А серед жінок кращою стала житомирська спортсменка Юлія Єлістратова з результатом 2 години, 9 хвилин і 10 секунд.

Інші спортсмени, які показали гірші результати, кажуть, що навіть участь у подібних змаганнях гартує й підштовхує рухатися далі. Так, із різних особистих причин не вдалося дістатися фінішу першим донецькому спортсмену Максиму Стародубцову, але мрію взяти участь в Олімпіаді не зраджує.

“Цьогоріч дійти до фінішу з лідерами завадили особисті причини. Але дистанцію таки здолав, встановивши особистий рекорд. Найбільшим конкурентом вважав спортсменів із Житомирщини. Раніше змагався з триатлону на рівні Євопи. Організацію змагань у Хмельницькому оцінюю добре, хоч часом заважав транспорт на проїжджій частині. Скрізь на дистанції чатували карети швидкої допомоги, нас зустрічала преса на фініші”, – ділиться враженнями спортсмен.

Загалом сюрпризів на змаганнях з триатлону не було, дистанцію професіоналів виграли спортсмени, на яких сподівалася вся Україна. Всього участь у змаганнях взяли 150 учасників у різних вікових групах.

Особливо видовищними стали дитячі змагання. Юні триатлоністи наввипередки плили до вказаних буйок, потім бігли і мчали на велосипеді. Виснажені, але щасливі, вони отримали спонсорські подарунки, грамоти та медалі.

Дорослі хмельницькі триатлоністи займаються у клубах, а юні спортсмени – в обласній дитячій спортивній школі, де з ними працюють тренери з плавання та велосипедного спорту.

За словами Володимира Ризака, далі на спортсменів чекають змагання серед аматорів на спринтерській дистанції, а восени планують змагання з акватлону та бігу.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *