Без категорії

Комфорт міського літа

Минулого року Хмельницький переміг у рейтингу комфортності українських міст за версією журналу “Фокус”. Нині інфраструктура та благоустрій міста розвиваються за європейськими стандартами. Про те, як представники сфери благоустрою створюють для нас затишок і комфорт, наша розмова із заступником міського голови, директором департаменту інфраструктури міста Василем Новачком.

– Василю Пилиповичу, чи не найголовніші у спекотні літні дні прохолода і вода. Як у місті з доступом до водного комфорту в громадських місцях?
– Можливість освіжитися бризками води, звісно, створюють фонтани. В місті їх є шість. Чотири з них (у дендропарку, парку культури і відпочинку ім. М.Чекмана, на площах Свободи і Привокзальній) відремонтовано в 2017-2018 роках. Це нові фонтани, які працюють із 11 до 23 години влітку. Потім, коли день стане коротший, вимикатимуться раніше. Ще два фонтани є в сквері ім. Т.Г.Шевченка. Відремонтовані вони з десяток років тому, працюють у тому ж режимі. На жаль, чотири роки тому нам довелося закрити фонтани на майдані Незалежності, адже вони потребують капітального ремонту, реконструкції. Грошей на це в міському бюджеті поки не вистачає.
Також у місті є охолоджувальні рамки. Одна розташована на початку вулиці Проскурівської, інша – при вході в парк ім. М.Чекмана. Їх подарував місту підприємець. Особливо ці рамки приваблюють дітлахів.
– Відпочинок біля води – улюблене заняття влітку для дітей та дорослих. Де в Хмельницькому можна купатися й чи безпечне купання на міському пляжі?
– У нас є багато водойм, але купатися можна винятково на міському пляжі по вулиці Бандери. Так визначено рішенням виконкому. Міський пляж обстежений, тут безпечне дно, працюють рятувальники. Пляж якісно прибирається, є питні фонтанчики, роздягальні, грибочки для затінку, туалет. Купатися на пляжі безпечно й тому, що регулярно, щомісяця перевіряємо воду. На інших водоймах (у Дубовому, на Озерній) купатися категорично заборонено! Адже ці місця для купання не облаштовані.


– Напевно, найбільш людно влітку в парках. Як попрацювали комунальники, щоб відпочинок тут був максимально комфортним?
– Над благоустроєм парків працюємо щороку. Не скажу, щоб зміни були кардинальними, адже на це потрібно чимало коштів, мабуть, сотні мільйонів. Але постійно робимо точкові необхідні зміни, які важко не помітити. В парку ім. М.Чекмана облаштували сучасний дитячий майданчик з інклюзивним і сучасним канатним обладнанням. Цей майданчик постійно людний. Оновлюються, ремонтуються старі асфальтні розтріскані доріжки. На їх місце кладемо нову бруківку. Цьогоріч у парку ім. М.Чекмана продовжуємо ремонтувати колесо огляду. Його вже зняли для реставрації в цеху, очистили від старої фарби, іржі, пофарбували антикорозійною ґрунтовою фарбою й розпочали монтаж. Кабінки виготовили ще минулого року. Запустити колесо огляду з новими двигунами, металевими конструкціями, канатами плануємо в кінці літа. Витрати на нього – чотири мільйони гривень. Якби встановлювали нове, витратили б 12 мільйонів гривень. Переконаний, що воно буде дуже популярним. Крім того, оживить частину парку, яка нині є лише транзитною, нецікавою для перехожих.
Також у 2021 році розпочнемо реконструкцію Молодіжного парку. Першочергово зробимо скейт-парк. Адже, тільки-но візьмемося за благоустрій скверів чи майданчиків, як його одразу полонять скейтери й нерідко руйнують. Тому дамо їм належне місце для занять улюбленою справою.
В інших міських парках великих стратегічних робіт не заплановано. Торік закінчили новий дитячий майданчик у сквері ім. Т.Г. Шевченка, який користується попитом дітлахів.
– Вже не один рік турбуєтеся про збільшення кількості та покращення громадських вбиралень. Це дуже важливо.
– За п’ять попередніх років, вважаю, зробили так звану “туалетну революцію”, адже нормальних туалетів раніше в Хмельницькому не було. Найперше взялися за ремонт туалету в парку ім. І.Франка. Нині це – капітально збудована споруда з чоловічими та жіночими крилами. Крім того, це перший у місті громадський туалет із вільним доступом для людей із особливими потребами. Потім зробили модульну кабінку в дендропарку – з проточною водою, каналізацією, без вигрібних ям. Згодом спільно з підприємцем, який будував офісний центр “Парус”, встановили ще одну модульну кабінку в Молодіжному парку. Також із проточною водою та каналізацією. Нині на міському пляжі є сучасний туалет, де можна помити руки. Антивандальна модульна кабіна з автоматичним відчиненням дверей та неіржавіючою технікою є на перехресті вулиць Проскурівської й Соборної, неподалік ТЦ “Дитячий світ”. Вартість послугами кабіною – п’ять гривень. Останнім реконструювали туалет у сквері ім. Т.Г. Шевченка. Це підвальне приміщення було в дуже поганому стані. Зробили з нього нормальну громадську вбиральню, яка поки функціонує безкоштовно. Але незабаром стане платною, є рішення виконавчого комітету про оплату послуг, розміром п’ять гривень.
Цьогоріч плануємо облаштувати модульну кабіну з проточною водою в парку ім. М.Чекмана. На це вже виділені кошти й оголошені тендерні торги. Думаю, до середини осені там також буде встановлений нормальний туалет з проточною водою.
– А які масштабні комунальні роботи заплановані влітку загалом по місту ?
– Закінчуємо благоустрій території навколо водойми на Озерній, яка ще чотири роки тому була заросла очеретом, верболозом, осокою, без нормальних пішохідних доріжок… Нині це чудове місце відпочинку. Зроблена пішохідна доріжка, шириною 2,5м. Озеро розчищене, береги вирівнені, засіяні травою. Цьогоріч закінчимо робити з освітлення навколо озера. Поставимо лавочки, урни для сміття. І будемо мати новий якісний об’єкт. Цього дуже потребували мешканці мікрорайону, адже біля озера завжди людно: грають в ігри, влаштовують пікніки, гуляють. До Дня Незалежності плануємо встановити спортивний майданчик.
– Попри те, що в місті робиться багато, фінансування цієї сфери з бюджету цьогоріч невелике. Чому так?
– Фінансування у нас зменшується з кожним роком. У 2016 році бюджет нашої галузі був найбільший. Далі бюджет реконструкцій і капітальних ремонтів щороку меншав. І цього року коштів витрачаємо менше, ніж торік. Причини цього різні. Найперше, епідемія COVID-19, яка суттєво вплинула на спад економіки. Також – фінансова централізація, яку з 2017 року впроваджують усі уряди, забираючи фінансовий ресурс у столицю й звідти розподіляючи через різні програми. Приміром, програму уряду Гройсмана чи нинішнє “Велике будівництво”. Це заважає розвиватися об’єднаним територіальним громадам.

– Дякую за розмову.

Ірина Салій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *