Без категорії

Закон про брехню в деклараціях: Зеленський зменшив покарання

Національне агентство з питань запобігання корупції вважає повторне ухвалення парламентом закону про тюремне покарання за брехню в декларації занадто м’яким. Про це повідомляється на сайті НАЗК.

29 червня Верховна Рада повторно підтримала законопроєкт №4651 про покарання за брехню в деклараціях. Із документа прибрали правки, які послаблювали відповідальність за порушення і через які президент Володимир Зеленський ветував закон.
“На жаль, у своєму вето президент зменшив термін позбавлення волі за ст. 366-3 до одного року. Законопроєкт, внесений президентом за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони 29 грудня 2020 року, передбачав два роки позбавлення волі”, – йдеться в повідомленні НАЗК.
Для всіх інших злочинів передбачено триваліші строки позбавлення волі, починаючи з двох років.
“Сьогодні головне, чого вимагає суспільство – це належне покарання для корупціонерів. Прийняття цього законопроєкту – важливий крок для досягнення цієї мети. Водночас НАЗК залишається на своїй позиції, що позбавлення волі має передбачатися за умисне зазначення недостовірних відомостей на суму, починаючи з 1 млн грн (за ухваленим законом – із 4,54 млн грн), а відповідальність – бути суворою та відповідати принципам рівності всіх перед законом”, – заявив голова НАЗК Олександр Новіков.
У НАЗК також зазначили, що застосувати норми закону можна буде тільки до декларацій за 2021 рік. Їх чиновники подаватимуть наступного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *