Без категорії

“Слово Нації” — п’ять років у Хмельницькому

У виставковій залі міської дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва відбулося нагородження переможців 5-го ювілейного конкурсу читців-декламаторів “Слово Нації”.

Унікальний конкурс юних декламаторів поезії “Слово Нації” вже п’ятий рік влаштовують у Хмельницькому. Фестиваль-конкурс розпочинається по всіх навчальних закладах та в Палаці творчості дітей та юнацтва ранньою весною, в березні, коли Україна вшановує свого Кобзаря — Тараса Шевченка. А фінал і нагородження переможців — у травні-червні. Тобто, це не короткотривала акція, а справжній поетичний марафон, який об’єднує всі міські заклади освіти.
Основна мета масштабного заходу — виховання патріотичного духу, прищеплення любові до рідної мови, популяризація українського слова серед учнівської молоді. Організатори поетичного змагання — міська рада та департамент освіти і науки. Ідейний натхненник і голова журі — керуюча справами міськвиконкому Юлія Сабій, шанувальниця і знавець поезії, і, до речі, також чудова декламаторка. І саме вона запропонувала організувати не просто турнір юних знавців поезії, а зробити винятково подільський проєкт: у конкурсі мають звучати вірші наших земляків. Адже творча скарбниця поетичного Поділля багатюща і самобутня. Але чи знають письменників-земляків, в тому числі хмельничан, наші діти? До того ж, вибір поезії також важливий: він показує, які саме твори, автори до вподоби юним хмельничанам.
Символічно, що діти декламують не лише твори поетів-земляків, а й свої власні, а по завершенню конкурсу виходить у світ колективний збірник “Слово Нації” з віршами, які обирали юні читці, та авторські поезії самих конкурсантів. Випускають наклад збірника коштом міської ради, він є у всіх міських бібліотеках. І це також своєрідний посібник з поетичного краєзнавства. Від літературної громади міста конкурсом опікується поет, редактор і видавець Володимир Олійник.
Цієї весни конкурс відбувався в онлайн-режимі через карантинні застороги. І хоч членам журі довелося слухати і оцінювати юних читців у соціальних мережах, учасників навіть побільшало: якщо у 2017 “Слово нації” зібрало трохи більше півсотні декламаторів, то цього року понад вісімдесят. Адже до учасників додалося чимало учнів із шкіл, які приєдналися до територіальної громади міста Хмельницького. А ще до попередніх трьох номінацій — “Читці Хмельниччини”, “Авторська поезія”, “Композиція”, організатори додали нову — “Гумористи-декламатори”. Призери номінацій отримали грамоти міської ради. А подарунковою родзинкою для переможців у номінаціях стали… вишиванки. І ще ювілейний штрих: цього року гран-прі, за рішенням журі, здобули два учасники.
“Радію, що в Хмельницькому є такий конкурс і пишаюся кожним із вас. Слово народжує мову, мова народжує Націю. Проведення конкурсу декламації є надзвичайно потрібним, адже кожен повинен розуміти, наскільки він любить Україну. Кожне ваше слово, кожна ваша декламація є та платформа, яка тримає на собі українство. Плекайте в собі це слово та плекайте в собі любов до України!”, — зазначила Юлія Сабій, звертаючись до фіналістів. Також Юлія Сергіївна, як мама трьох дітей, зізналася, що такі конкурси об’єднують сім’ю: адже юним учасникам зазвичай допомагають батьки та бабусі, разом переживають за своїх конкурсантів, і таким чином вся родина долучається до поезії.
Отже, хто ж вони, переможці-декламатори? У фінальному змаганні брали участь 42 юних читці, переможці шкільних відборів, які змагались у двох вікових категоріях: молодшій та старшій.
Гран-прі в номінації “Читці Хмельниччини” здобув учень 10 класу НВК №9 Андрій Ковпак. В номінації “Авторська поезія” — Анастасія Різінчук, учениця 7 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів №22 ім. Олега Ольжича.
До речі, саме в цій номінації журі визначило найбільше переможців: три призових місця отримали 22 учасники фіналу.
Оксана Радушинська, поетеса, журналістка і членкиня журі, підкреслила, що цей конкурс важливий не лише для юних декламаторів, а й для подільських поетів. Адже вибір поезії того чи іншого автора — своєрідний маркер його популярності. До речі, пані Оксана подякувала учасникам за те, що до категорії конкурсної поезії потрапили і її вірші.
Найбільше симпатій конкурсантів зібрав лауреат Національної премії ім. Т.Шевченка Павло Гірник. До речі, цього року відомий поет також відзначив ювілей — 65-річчя. І з цієї нагоди, як повідомив Володимир Олійник, черговий випуск серії альманаху “Літературний портрет” присвячений шевченківському лауреату і його творчості. Над магією рідних слів, розмірковує і Володимир Олійник, чиї поезії звучали на декламаторському конкурсі:
Які ж вони чисті, як вічно звучать,
Як птахами в’ються крилато, —
Мов зорі незгасні небесних багать:
Хліб. Совість. Вітчизна і Мати.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *