Без категорії

Святкувала молодь – гримів “My Fest”!

Улюблені розваги молоді минулих вихідних чекали відвідувачів традиційного міського фестивалю “My Fest”. Дводенна програма фестивалю в Молодіжному парку була цікавою навіть для малечі та дорослих. Цьогорічний “My Fest” поєднав спорт, музику, мистецтво та навчання. Його мета досить багатогранна: інтеграція молоді в соціокультурне середовище, якісна колаборація відпочинку та інтерактивного навчання, привернення уваги містян до стану довкілля, а також формування потужного мистецького кластеру міста. Організаторами фесту стали міське управління молоді та спорту, Молодіжний центр, молодіжна громадська рада та волонтери. Участь волонтерів – допомога під час виготовлення декорацій, орієнтування гостей фестивалю на фестивальній території тощо. Усі волонтери проходили кількаденне навчання.

Цьогорічний “My Fest” відбувся вперше наживо без суворих карантинних обмежень.

Оскільки фестиваль, який зародився в 2013 році, переріс із фестивалю екологічного спрямування “Green Fest”, найперше звернемо увагу на його екологічний напрямок. Уже сама локація його проведення – Молодіжний парк – символічна. Бо колись за його існування боролися молоді екологи та активна молодь міста. Лозунги фестивалю закликали до екосвідомості та збереження довкілля, здорового способу життя. На фестивалі діяв “Екобус”, а малечу навіть вчили виготовляти вітамін С. Про те, як небезпечно вживати алкоголь, розповідала патрульна поліція. Локація поліціянтів привабила відвідувачів можливістю приміряти алкоокуляри, екіпіровку патрулів. Навчили охоронці правопорядку й прийомів самооборони.

“Інтерактивна виставка поліцейської техніки продемонструвала, яким чином сучасні правохоронці  нас захищають, закликала усіх до правопорядку в місті”, – каже директор Молодіжного центру Владислав Гребенюк.

Найголовніша запорука здорового способу життя – спорт. Цю грань фестивалю цьогоріч представили видовищні забави найсильніших людей планети. Легенди наших днів – Василь Вірастюк та Сергій Конюшок дивували можливостями підняти те, що не під силу пересічній громаді. Наприклад, автомобіль! Стронгмени тягали гирі та штанги, кидали їх у довжину. І доводили, що у силовому спорті потрібне й швидке та логічне мислення. Адже кожен  ривок, кажуть богатирі, мусить бути продуманим, не лише, щоб естетично виглядати, а й не нашкодити здоровʼю спортсмена. Важкоатлети довели, що український народ – дійсно найсильніший і в наші дні живуть справжні Вернидуби та Вернигори.

Хіба міг фестиваль над Бугом у літню пору не задіяти для розваг річку?! Своєрідне відкриття цьогорічного купального сезону – заплив-марафон навколо острова кохання. На охочих поплавати наввипередки чекали дистанції  3,8 км, 1,8 км та дитяча дистанція на 200 м. Учасники та переможці отримали дипломи та кубки.

Загалом на змагання стронгменів та заплив витрачено понад 300 тисяч гривень із міського бюджету. Так, 50 тисяч, виділених на заплив витратили на придбання спеціальних чипів для відстеження плавців та нагороди.

Також серед спортивних фестивальних розваг – пляжні регбі та волейбол, руханки й фітнес-вечірка від найкрутішого тренера міста Сніжани Кріль. І навіть перегони немовлят.

Однією з найцікавіших частин програми “My Fest – 2021” стала музична. Її особлиівість – розіграш сертифікату на зйомку кліпу серед молодих хмельницьких виконавців “Новий голос міста”. Претендентів було пʼятеро. Серед них – бенд “Kate Soul”. Як розповіла солістка Катерина Коваленко, для участі у фестивальному конкурсі готували новинки – дві вже відомі україномовні пісні в нових образах та нову англомовну.

“Вважаю, що подібні конкурси дуже потрібні, адже в Хмельницькому є чимало талановитої голосистої молоді. Для “розкрутки” сучасному музиканту кліп просто необхідний. Тому це дуже добре, що є така можливість виграти його зйомку. Претендентів на перемогу обирали за професійністю, талантом, участю в різноманітних  культурних заходах та фестивалях. Учасники конкурсу – представники різних стилів музики. Вони – візитівка Хмельницького. Переможця конкурсу обиратимуть за голосуванням глядачів, а також за рішенням суддів – представників міського управління молоді та спорту”, – каже барабанщик колективу “Р-25” В’ячеслав Шиндер.

“Оскільки молодь дуже любить фотографуватися з улюбленими музикантами, вирішили дати можливість усім охочим це зробити на фестивалі. Ніяких обмежень і заборон, щоб взяти автограф чи зробити фото з кумиром не було”, – зазначила одна з організаторів фестивалю – заступник начальника міського управління молоді й спорту Олена Мандзій.

Також молодь чекали яскраві концентри за участі кумирів місцевого та всеукраїнського масштабу. Наприклад, талановитого хмельницького хіп-хоп виконавця “Шугар” (Олег Шкарпета), гуртів “ХАС”, “The Sixsters” та “Кімната Гретхен”.

“Тішить, що наш земляк Олег Шкарпета не розслаблявся під час карантину і видав чимало нових пісень та кліпів. На фестивалі він співав із колективом “ХАС”. Це досить цікавий досвід для молодого артиста. Саме на “My Fest” і запалилася зірка Олега Шкарпети”, – зазначив начальник міського управління культури та туризму Артем Ромасюков.

Веселими ведучими фестивалю стали хмельницькі хлопці Микола Сучабачов та Владислав Лисенко. Їхні дотепні жарти вдало доповнювали фестивальну програму та розважали публіку. Це їхня друга участь у фестивалі, як ведучих. Але цьогоріч вперше вийшли до публіки без карантинних обмежень. Хлопці кажуть, що досвід вести масштабні заходи мали й раніше. Так, були ведучими масштабної фітнес-вечірки та брали участь у змаганнях КВК.

“Ми – патріоти власного міста, вважаємо його найкращим, лише у нас така велика кількість фестивалів. Намагалися вигадати безліч цікавих фішок, щоб гостям фестивалю було весело”, – кажуть хлопці.

Талановита молодь міста могла себе проявити і на локації літературного менторства. Відомі хмельницькі авторки Ольга Саліпа та Анастасія Семенюк декламували власні вірші, до них приєднувалися автори-початківці, які читали й твори вітчизняної класики.

“Менторство в молодіжному середовищі нині дуже популярне, тому вирішили запровадити його і на нашому фестивалі. Таким чином популяризуємо літературне мистецтво в місті”, – зазначає  головний спеціаліст управління молоді та спорту Олена Соболєва.

Мали можливість гості фестивалю й навчитися латино-американських та народних танців. А також танцювали танці на полотнах.

Любителів смачно поїсти чекав “Конкурс ненажер” на поїдання фастфуду.

А родзинкою фесту стало надзвичайно красиве лазерне шоу. Світлові промені долинали з острова кохання. Гра світла над плесом річки вражала.

“Настільки потужне лазерне шоу відбулося у місті вперше. Кожен лазер потужністю – понад кіловат. Розроблена цікава лазерна програма”, – зазначає заступник директора міського Будинку культури Сергій Щербанюк.

Коли ж шум фестивалю вщухав, усі дивилися кіно просто неба. Транслювали фільми “Гол!”, “Чемпіони”, “Мої думки тихі”.  

“Наш фестиваль створений молоддю для молоді, тому він – найкрутіший у місті. Раді, що нас так активно підтримує міська рада. Фестиваль доводить, що молодіжна політика нашого регіону розвивається дуже добре”, – зазначив Владислав Гребенюк.

“Крім того, наш фестиваль – антиконцептуальний. Він включає дуже багато заходів –  близько двох десятків локацій. Щороку привертаємо увагу хельничан до чогось нового, зокрема, нових локацій, як острів кохання.  Загалом “My Fest” – це фестиваль можливостей, цьоріч свої шанси на успіх отримали спортсмени, музиканти та літератори. Також у нас був дебатний турнір для молодих розумників та лекції від міських пластунів. А ще підготували лунопарк”,  – додає голова молодіжної громадської ради Анастасія Семенюк.

Мав “My Fest” і свої кольори – відтінки фіолетового та рожевого, тому гості намагалися дотримуватися і певного дрескоду.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *