Актуально

Трагічні сторінки історії

В Хмельницькому вшанували пам’ять жертв політичних репресій

У третю неділю травня Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій комуністичного режиму. В цей день згадують гірку долю людей, які були непотрібними для радянської системи, викинутими з неї, а також, щоб знову привернути увагу суспільства до трагічних сторінок історії України, засудити криваву насильницьку ідеологію.
Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання та табори. Під репресії комуністичної влади у 1937-1938 роках лише у нашій області потрапила понад 41 тисяча наших земляків. 12667 тисяч з них — розстріляні.
Серед відомих та встановлених нині місць масових захоронень закатованих людей у місті Хмельницькому офіційно визнані два — в мікрорайоні Заріччя, за старим кладовищем, що на розі вулиці Степана Бандери та проспекту Миру, та на території старого міського кладовища по вулиці Кам’янецькій.
Біля меморіальної стели, встановленої 18 серпня 1989 року за сектором військового кладовища по Кам’янецькій, влітку 1990-го у братській могилі були поховані останки 20 жертв репресій. Вони були віднайдені рухівцями на чолі з Павлом Гірником, Віктором Кліщем на спорудженні гаражного масиву по вул. Рибалка, через дорогу від підприємства “Хмельницьклегпром”.
Нині Хмельницьке обласне товариство політичних в’язнів, репресованих і членів їх сімей налічує півсотні людей.
За період 2019-2021 років товариству з міського бюджету надана фінансова підтримка (37 тис. грн) для здійснення статутної діяльності.
Рішенням сесії міської ради встановлені надбавки до пенсії колишнім політв’язням і репресованим — по 600 грн на місяць та по 300 грн до пенсії членам сімей репресованих.\

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *