Культура

Леся Українка і … джаз

З початку пандемії мистецьке життя у його звичному вигляді раптово “обнулилось”: сцени і глядачі — поза реальним доступом, для нових форм творчого самовираження в багатьох не вистачало ні технічних засобів, щоб працювати онлайн, ні, відповідно, нового досвіду, та й переформатування звичок і усталених стандартів — річ непроста. Як, приміром, співати без сцени? У такому ж становищі опинився улюблений наш міський колектив — Хмельницький академічний муніципальний камерний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтва України Ігоря Цмура. Хор заслужив визнання не лише високою майстерністю виконання, а й постійними новаторськими експериментами у подачі матеріалу, в сценічній драматургії.
І вихід за усталені сценічні межі колектив Ігоря Цмура розпочав давно, ще до початку пандемічної кризи. До прикладу, звичні сьогодні флешмоби у нас в місті успішно започаткували саме артисти хору. Ще 13 березня 2015 року, у день сороковин з часу загибелі легендарного Кузьми Скрябіна (Андрія Кузьменка), українські соцмережі “підірвало” відео, яке нікого не залишило байдужим. Хмельничани вшанували пам’ять видатного українського музиканта, влаштувавши в ТРЦ “Оазис” флешмоб. Академічний муніципальний камерний хор виконав рок-композицію “Мовчати”. “Прочитати Скрябіна можна по-різному. Головне з любов’ю. Ви найкращі виконавці Скрябіна — красиві і розумні діти своєї землі!”, — з такими словами тоді звернулась до хористів мама Андрія Кузьменка.
Багатим на події виявився для колективу Ігоря Цмура і 2021 рік. “Цей рік надзвичайно багатий на ювілеї: Леся Українка, Іван Франко, Дмитро Бортнянський… Безперечно, всі знають їх. А от хто чув про Романа Сімовича, Сергія Козака, Олександра Стеблянка..?”, — написав у Фейсбуці Ігор Цмур. — Хмельницький академічний муніципальний камерний хор вирішив згадати маловідомих та добре знаних хорових композиторів-ювілярів 2021 року. Україна надзвичайно багата на талановитих людей, і ми не повинні забувати про це. Тому запускаємо онлайн серію “Хорові ювіляри-2021” і щомісяця презентуємо твір одного з них. Запрошуємо всі хорові колективи України підтримати нас, знайти та виконати твір ювіляра. Цим самим ми популяризуватимемо українське хорове мистецтво, відкриватимемо нові імена та виконуватимемо частіше нашу рідну українську пісню.”
Першим в хмельницькому онлайн проєкті стала творчість Романа Сімовича, 120-річчя котрого в Україні відзначали 28 лютого. Наші хористи відгукнулись на цю подію флешмобом з відомою піснею “Коломийка” (муз. Р.Сімовича, сл. Ю.Шкрумеляка).
2021 рік в Україні оголошено роком Лесі Українки, і ювілей геніальної поетеси в нашій державі широко відзначили в лютому. Цю подію в часі продовжив хмельницький хоровий колектив. І саме вчасно: весна нагадала, наскільки ніжна і витончена лірика Лесі. Її ранні твори, зокрема “Стояла я і слухала весну”, стали основою джазової замальовки у виконанні хору. Нині триває робота над відеокліпом. Про це розповідає Ігор Цмур: “Це той випадок, коли не можемо не творити. І навіть тоді, коли немає, здавалось би, жодної з можливостей. Ми вигадуємо, трансформуємо, робимо власноруч заради мистецтва. Прем’єра вже незабаром. Карантин дав можливість для роздумів та дій: зранку приміщення хору — це студія звукозапису, а після обіду —це цех з виготовлення декорацій. І все з дотриманням карантинних вимог. Так долучаємось до відзначення року Лесі Українки і готуємось до презентації джазового бачення творчості нашої геніальної поетеси в хоровому виконанні”.
Як готується хмельницький джазовий експеримент, ви бачите на цьому фото (автор Анастасія Ромасюкова).

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *