Актуально

Полігон твердих відходів: завдання для міста від експертів

Визначено технічного консультанта проєкту модернізації інфраструктури твердих побутових відходів у Хмельницькому.
Ним стала міжнародна група Egis, яка виграла тендер на початку цього року. 19 експертів компанії координуватимуть процес модернізації діючого сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного комплексу в Хмельницькому.
Як усе буде реалізовуватися? Про це йшла мова на брифінгу, який відбувся в офісі проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький».
Першим вагомим результатом роботи проєкту стало підписання у жовтні 2020-го угоди з Європейським Банком реконструкції та розвитку про надання кредиту у сумі 28,5 млн євро та отримання гранту в розмірі 5 млн євро. Ці гроші якраз і передбачені для реконструкції полігону твердих побутових відходів та будівництва сміттєпереробного заводу.
Експерти протягом трьох наступних років координуватимуть саме цей процес. За послуги компанії передбачена оплата у сумі 500 тис.євро (300 тисяч — грант спеціального фонду акціонерів ЄБРР, 200 тисяч євро — кредитні кошти). Компанія-консультант потужна, має чималий досвід впровадження подібних та інших проєктів по всьому світі. В Україні створено її філію ще у 1996 році. Egіs працює у різних сферах — автомобільних доріг, міського транспорту, водних ресурсів та довкілля, енергетики тощо. «Експерти компанії, — пояснив Микола Ваврищук, — будуть допомагати не лише технічно, а й контролюватимуть фінансові етапи, допомагатимуть зі звітністю, з тендерними процедурами, які відбуватимуться за правилами ЄБРР».
Протягом найближчих трьох років потрібно рекультивувати діюче сміттєзвалище, створити новий полігон твердих побутових відходів, встановити компостувальну установку, спорудити завод механіко-біологічної обробки.
Як сказав Крістофер Раунд, спеціаліст з твердих відходів, рекультивація старого полігону є дуже важливим компонентом проєкту. Поряд зі старим будуватиметься новий полігон— з геомембранним покриттям, зі станцією для очищення фільтратів.
Місткість нового полігону буде значною — 500-700 кілотонн. Сюди надходитимуть залишкові відходи, з яких виділятимуть вторинну сировину, аби зменшити кількість відходів, які не підлягають переробці.
Уже цього року оголосять чотири тендери для продовження роботи. Перший — закупівля техніки ( компактора та бульдозера). Другий — організація роботи фільтратної станції. Третій — відкриття двох нових ділянок полігону та рекультивація старої частини. Четвертий — будівництво сміттєпереробного заводу.
Усе відбуватиметься прозоро, за вимогами й нормами ЄБРР.
Як зазначив Ігор Князєв, провідний банкір ЄБРР, максимальна прозорість усього процесу є принциповим питанням.Так само й дотримання екологічних та соціальних норм. У цьому якраз і допомагатимуть експерти Egis, які координуватимуть проєкт.

Тетяна Кірик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *