Мовою здоров'я

Кого і чим вакцинують

Минулого понеділка Хмельницький отримав чергову партію вакцин від коронавірусу. Це корейська “AstraZeneca-SKBio”. Нею вакцинуватимуть хмельничан, старших за 65 років і тих, хто потребує другого щеплення.
За словами головної спеціалістки управління охорони здоровʼя міської ради Ірини Кондратюк, у нас щеплюють чотирма видами вакцин. З березня у місті розпочали масову вакцинацію індійською CoviShield. Станом на 26 квітня нею вакциновано понад п’ять тисяч людей, переважно медичних працівників.
“З вакциною CoviShield працюю два місяці. Хоч усі вакцини від коронавірусу ще на стадії випробування, вважаю, ця не гірша інших. Проте, реакцію на щеплення досі вивчаємо. На щастя, COVID-19 не хворіла. А 3 березня вакцинувалася CoviShield. Нещодавно здала тест на рівень антитіл. Не тому, що це треба було робити обов’язково, а тому, що це було цікаво мені, як медику. Нині в мене достатній рівень антитіл, це хороший результат”, – каже Ірина Кондратюк.
У пріоритеті вакцинування в місті й педагоги, задіяні в комісії ЗНО. Понад три сотні вчителів уже щеплені китайською вакциною CoronaVac. Окрім них, нею вакцинуватимуть маломобільних хмельничан.
“Це хороша вакцина. Термін її зберігання, як і в інших, за температури +2, +8˚C. Хвилюватися, що можуть бути серйозні побічні реакції, не потрібно. Єдине, що може бути, – підвищення температури. Але це типова реакція організму на будь-яке щеплення. Як і з CoviShield, у середньому, за місяць, усі, хто отримав щеплення CoronaVac, мають ревакцинуватися. Ефект від цієї вакцини – 83,5 % після другої дози”, – зазначає лікарка міського центру ПМСД №2 Руслана Пашета.
Працюють у Хмельницькому й з німецькою вакциною Pfizer. Вона потребує певного температурного і часового режимів. Станом на 26 квітня нею вакциновано 61 пацієнта з міського геріатричного пансіонату та 59 працівників закладу.
“Охоче зробила щеплення вакциною CoronaVac. Жодних поганих відчуттів не було. Гадаю, якщо люди будуть відповідальними, вчасно провакцинуються, разом зможемо подолати коронавірус”, – каже вчителька хімії С ЗОШ №12 Наталя Зарічна, яка буде в комісії ЗНО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *