День в календарі

Чорна дата в календарі

Сьогодні Україна відзначає День Чорнобильської трагедії і міжнародний День памʼяті жертв радіаційних аварій та катастроф. З цієї нагоди хмельничани вшанували памʼять ліквідаторів аварії на ЧАЕС, поклавши квіти до міських пам’ятників Героям Чорнобиля та Героям-пожежникам, які врятували світ від ядерної катастрофи.

З дня вибуху реактора на ЧАЕС минуло 35 років, але памʼять жива.

“Коли стався атомний вибух мені було дванадцять років. Про це транслювалося багато сюжетів по телебаченню. Згадую, як в моє рідне село поверталися люди з Чорнобиля до своїх родичів. З невеликими сумками, адже сподівалися повернутися через кілька днів. Найбільшу техногенну катастрофу, яка принесла непоправні збитки природі і людству, забувати не можна!”, – зазначив під час покладань заступник міського голови Михайло Кривак.

Перша група ліквідаторів із Хмельницького на ЧАЕС прибула 9 травня 1986 року. Це 60 відчайдух на 10 пожежних автомобілях. Загалом з Хмельниччини залучалося до ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 132 пожежники.

Аби оживити памʼять про страшне минуле, хмельницькі вогнеборці одягли захисні костюми тодішніх ліквідаторів. Кажуть, брезентовий костюм легший, ніж теперішній, відповідно слабше захищав.

Нині на Хмельниччині живуть майже шість тисяч ліквідаторів, які посильно захистили нас від чорнобильської біди. Чимало з них прикуті до ліжка, хворіють невиліковними хворобами. Їх жертви заради спасіння людства – неоціненні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *