Політика

Язик Мендель до Москви доведе?

Уже місяць ми живемо у відчутті, що повернувся 2014-й, і ось-ось добровольчі батальйони знову ринуть допомагати армії на східні кордони України, біля яких, за даними Генштабу ООС, накопичено понад 120 тисяч російських солдатів і тисячі одиниць техніки. Мало кого заспокоює фраза, що це “чергова провокація” з боку Кремля. Бо через ці криваві “провокації” ми сім років — у війні, яка забрала близько 10 тисяч життів наших героїв. Що далі? Повномасштабне втогнення? Страшно уявляти це “далі”.
А тепер конкретніше про війну і філологію, точніше про “язик”, чи про мову, чим переймається останнім часом речниця президента Юлія Мендель. Особливо, якщо йдеться про ворога, який не “філологічно”, а війною люто просуває “русскій мір”. Тепер цьому “міру” є підкріплення, яке запропонувала речниця.Очевидно, вирішила допомогти президенту швидше завоювати прихильність мешканців окупованих територій. І окреслила нове правило мовлення для цих територій : називати російськомовний суржик російською українською мовою, захищати її і більше не спекулювати на мовах: вони всі наші!
“Спекуляция на тему языка является лицемерным способом удерживать политических поклонников. Мне кажется, этот путь мы проходили до 2019 года постоянно…” — цитую панянку Мендель в програмі “NewsPalm” на телеканалі “ДОМ”. До речі, встигла засвітитись Мендель з “язиком” і на телеканалі “UA” .
Тільки не сплутайте: мовні спекуляції були до 2019 року, а те, чим на наших очах займається речниця Мендель вже не мовна спекуляція. А що?
“От принятого в разгар предвыборной гонки 2019 года Закона о языке вся страна так и не заговорила на украинском. Дело в том, что нельзя ненавистью бороться за правое дело”.
Класика! То я з дитинства розмовляю українською — мовою ненависті? Юліє, у вас на каналі, який зветься “ДОМ”, що, “криша” сповзла? Нагадаю, якщо у вас були проблеми з історією в школі: українцям протягом майже 400 років московської окупації насаджувалась російська і знищувалась моя, українська. Очевидно, не ваша.
“И сейчас, и раньше русский не был и не является собственностью исключительно России. Английский используется в разных странах и, пожалуй, на всех континентах. Но Британия не считает английский только своим”.
Більше того, Юлю: королева мама не лізе зі своєю англійською в кожні незамкнені двері! На відміну від Росії. Ви уже так зміцнили українську, що вирішили “язику” підсобити? Навіть, може, його “всиновити”? “Россия не является монополистом на русский язик. И нам давно пора приватизировать этот русский”.
Тобто, дайош російський український язик! Чи мову? Як правильно? А, може, простіше: вигриземо в Росії те, що вона нам і так сама до рота пхає! Тобто, “русскій мір”!
Шановні читачі, а у вас також склалося враження, що вірна президенту Юля Мендель підпрацьовує речницею …Арсена Авакова? Бо ж в ефірі у Гордона головний охоронець законності озвучив в унісон з язикоохоронницею Мендель свою лінгвістичну сенсацію: “Русский язык, или, как я его называю, слобожанский язык в нашем случае, не принадлежит России. Русская языковая культура принадлежит одинаковой мерой и Украине тоже”. Тобто, українську ми вже знаємо, давайте зміцнювати “слобожанскій”!
То що берегти: чи аваковський, чи мендельський “язики” ?
Залишається лише до якогось приєднатися і гукнути у бік “русского міра”: “Руки геть, Росіє, від язика Мендель і Авакова! Не лізь своїм дірявим лаптєм у щі “слобожанского міра”. Бо ж у Юлі Мендель клопоту та й клопоту з цими дрімучими і нерозумними борцями за українську, тобто державну мову! Вони ж, ці борці, просто виривають, аж по гланди, аваковсько-мендельський язик, випікають своїм бандерівським жалом! І ось всім борцям (може, починаючи ще з Шевченка, Лесі Українки, Ліни Костенко?) Мендель пропонує: “Всю энергию борцов направить на обучение обычной грамматики. Это я говорю, как кандидат филологических наук”. Мендель захистила дисертацію? Ото прибуло ж науковців в українське мовознавство!
Чи не українське? Тут лише Мендель розбереться. Бо мало нам дисертації Іллі Киви, то тепер нас навчатиме української (перепрошую, української російської) доцентка Мендель. А іще ж новоспечений “слуга”-силач Вірастюк присяги не склав: а якщо відразу одним махом докторську дисертацію захистить? Може, вкупі з Мендель? Адже універсальний рецепт від доцентки простий, як для першокласника: “учите грамматику”. А де ж взяти граматику української російської мови? Пані Юлю, може, підкажете? Чи напишете? А якщо прийняти пропозицію пана Авакова, то де знайти “слобожанську” граматику?
Бо коли не вивчатимемо мендельського чи аваковського язика, то так і залишимося українськомовними “ангелами с запенившемися губами в борьбе за правое дело. И они порождают этот вечный дух ненависти в своей борьбе”, — каже речниця. Тобто, всі, хто прагне, аби в Україні дотримувалися і Конституція, і Закон про мову, це ангели з піною навколо рота? Виявляється, українська мова — джерело нескінченного зла на землі!
Пане Зеленський, оцей треш вашої речниці — це озвучення державної, тобто президентської позиції?
Бо хто така Мендель? Якщо сама по собі, то просто Юля. Хай балака, неборака. Але вона, на жаль, речниця першої особи держави і транслює президентську позицію, за що й зарплату отримує, і не малу. Тим більше огидно, що все це злітало з її язика на державних телеканалах.
А державні телеканали, як відомо, утримуються за рахунок платників податків. Тобто, за наші. І, виходить, маячню “державної” Мендель ми ще й слухали за власні гроші.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *