У фокусі

Школа буде

Будівництво навчально-виховного комплексу на вулиці Залізняка, 32, у мікрорайоні Озерна планують завершити до кінця 2021 року.

Мікрорайон Озерна — наймолодший у Хмельницькому. Тут проживає майже 40 тисяч мешканців. Лише торік до першого класу пішло понад 300 маленьких хмельничан. Усі до НВО №28, адже іншого навчального закладу в районі немає. І школа по суті захлинається від переповнення: у 73 класах тут навчається майже 2400 учнів.
Тож нова школа потрібна Озерній, мов повітря. Аби не треба було їздити учням, молодшим і старшим, в інші школи далеко від дому. Аби батьки були спокійні, знаючи, що дитина їхня навчається близько від домівки, і їй безпечно самій добиратися. Саме тому, власне, ще у 2018 році на вулиці Залізняка, 32, почали зводити навчально-виховний комплекс (дитсадок та школу для молодших класів). Дитячий садок “Кобзарик” ще у 2019 році відсвяткував новосілля, ставши одним з найсучасніших дошкільних закладів в Україні. А ось будівництво школи призупинилося.
Причина в тому, що вступили в силу нові будівельні норми, за якими в навчальному закладі передбачається ліфт для діток з особливими потребами. Відтак довелося розірвати договір з підрядником, коригувати проєктно-кошторисну документацію і знову проводити експертизу. Окрім додаткових коштів, коригування спричинило й майже річну паузу в будівництві й певне здорожчання спорудження об’єкту.
І ось нарешті у січні цього року будівельні роботи на об‘єкті відновилися. Але через пандемію коштів у міській скарбниці недостатньо. Міські владці неодноразово зверталася з проханням до центральної влади долучитися до співфінансування будівництва школи, але грошей з державного бюджету так і не виділили. Цьогоріч на спорудження школи у міському бюджеті передбачено 30 мільйонів гривень. Ще 20 мільйонів очікують від обласної ради. Рішення про виділення цієї суми депутати повинні прийняти на найближчій сесії. Окрім цього, влада міста має намір залучити 60 млн грн кредиту для завершення будівництва НВК на вулиці Залізняка, 32, аби воно в жодному разі не стало довгобудом, адже, як правило, такі об’єкти обходяться значно дорожче. За словами міського голови Олександра Симчишина, процедуру отримання кредиту вже пройдено.
Є переможець конкурсного відбору — “Укргазбанк”, який запропонував найвигідніші відсотки. І на початку червня кредитні кошти вже будуть. Їх стовідсотково має вистачити для того, щоб завершити школу вже до кінця цього року. Загальна вартість будівництва — понад 180 мільйонів гривень. Нині будівельні роботи активно тривають.
Утеплюється фасад. Всередині уже розвели електрику, провели вентиляцію, опалення та спецзв’язок. На третьому поверсі виконано стяжку підлоги. Як сказав генеральний директор компанії-забудовника “Будівельний Альянс Груп” Іван Крутилко, усе йде за планом. Уже з 10 квітня планують починати чистові роботи — шпатлювати стіни, стелі, а також монтувати ліфти. Незабаром надійде уже все необхідне обладнання: і для електрощитової, і для теплового вузла.
За словами Тетяни Поліщук, начальника управління капітального будівництва міської ради, проєкт суттєво відкориговано відповідно до вимог нової школи. Враховано розподіл класів для вивчення мов на підгрупи. Передбачено класи, які будуть максимально оснащені комп’ютерною технікою. Взагалі, за рівнем устаткування подібної школи в місті нині немає. Приміром, у харчоблоці буде встановлено найсучасніше обладнання. Просторі класи, сучасна їдальня, спортивні та актові зали — це все про майбутню школу. Буде також кілька майданчиків на території закладу для волейболу, баскетболу, просто ігрові. Також передбачено футбольний стадіон та паркувальні місця для автомобілів.
“Плануємо, що тут буде навчатися орієнтовно 750 учнів. Це 1-4 класи. Окрім того, зараз проектуємо, а в 2022 році починаємо будувати ліцей на Січових Стрільців для 5-11 класів на 1500 учнів. Сподіваємося, що зможемо цих же дітей в середню школу вже забрати у те нове приміщення. Зараз ми оголосили Всеукраїнський конкурс на найкращий проєкт.
Отримаємо переможця і після того виставляємо проєктно-кошторисну документацію”, — прокоментував міський голова.
Нагадаємо, ліцей на півтори тисячі учнів передбачено побудувати на вулиці Січових Стрільців, 8А. Для цього виділена земельна ділянка площею 4,8 гектара.
Після реалізації цього плану Озерна нарешті буде забезпечена достатньою кількістю навчальних закладів.

Ольга Наскальна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *