Ставка на перспективу

Забудують Заріччя, оновлять центр

У Хмельницькому планують створити ще один житловий масив — “Заріччя”. За прогнозами, його площа становитиме 75 гектарів. Згідно з проєктом, район знаходитиметься на лівому березі Хмельницького водосховища, за територією міського пляжу, у напрямку вулиці Західно-Окружної. Там, повідомляють у міськраді, заплановано спорудити комплекс з 10- та 16-поверхових будинків для 14 тисяч мешканців, два дитячих садочки, школу, підземний паркінг на 4 тисячі місць.
Також передбачено побудувати нову магістральну дорогу, яка проляже від парку “Молодіжний” до центру “Парус” і з’єднає Західно-Окружну з вулицею Степана Бандери.
Минулого тижня відбулися громадські слухання, де й розглядався детальний план території “Заріччя”, а також детальний план території центральної частини міста.
Учасникам слухань обидва плани представив в. о. начальника управління архітектури та містобудування Максим Дружинін. Зі звітом про стратегічну екологічну оцінку виступила завідувачка кафедри екології та біологічної освіти ХНУ Наталія Міронова. За її словами, утворення будівельних та побутових відходів під час будівництва може зумовити забруднення та засмічення ґрунтового покриття. Тож під час слухань хмельничани вимагали, аби навколишньому середовищу не було завдано шкоди, аби уникнути підтоплення та ерозії ґрунтів. Усі зауваження взято до уваги.
На території майбутнього мікрорайону нещодавно виявили унікальну архітектурну знахідку — курган, який обіцяють зберегти. Там буде облаштовано 25-гектарний парк.
Хмельничани радять встановити у новому мікрорайоні заправки для електромобілів, спроєктувати велодоріжки та облаштувати місця для відпочинку. До речі, дві свердловини Західного водозабору, за пропозиціями мешканців міста, стануть бюветами.
Що стосується детального плану центральної частини міста, то тут значно більше проблемних питань.
Хаотична забудова, відсутність належної кількості місць для відпочинку та для паркування автомобілів — такі недоліки виявлено під час проєктування.
Нині на площі 170 гектарів мешкає майже 17 тисяч хмельничан. За словами Максима Дружиніна, згідно з планом, у центральній частині міста зазначалася можливість надбудови у два поверхи, однак вирішено, що правильніше дослухатися до думки містян й робити надбудову лише в один поверх. За планами, на місці двох уже непрацюючих промислових підприємств мають звести багаторівневий паркінг (територія заводу ковальсько-пресового устаткування “Пригма-Прес”) та багатоповерховий будинок (завод оцинкованого посуду).
Також сучасний багатоповерхневий паркінг заплановано спорудити і на місці колишнього кінотеатру “Мир”, що на вулиці Проскурівського підпілля. Одночасно буде реконструйовано приміщення монотеатру “Кут”. А над кінотеатром імені Шевченка надбудують ще один поверх.
Довшою стане і “стометрівка” на Проскурівській — пішохідну частину продовжать аж до вулиці Свободи. І, що особливо приємно, у перспективі передбачено “переселити” за межі міста слідчий ізолятор з вулиці Кам’янецької. Автостанцію №3 теж планують винести за межі центру, щоб розвантажити транспортний потік. На її місці планують побудувати також сучасний паркінг.
Проєктом передбачалося знесення зелених насаджень вздовж вулиці Пушкіна. Оскільки вони виконують досить суттєві санітарно-захисні функції, то запропоновано їх залишити.
“Ми почули багато хороших і слушних думок під час слухань, — сказав заступник міського голови Микола Ваврищук. — Усі вони будуть враховані. Головне, що маємо стратегічний документ. Місто розвивається, і потрібне стратегічне бачення розвитку того чи іншого мікрорайону. Ми повинні думати не просто на завтра, а на дальшу перспективу — років 10-15 вперед.
Незалежно від того, яка буде влада. Всі розрахунки в проєктах підтверджені цифрами. Термін реалізації — від трьох до семи років. Саме детальні плани й допоможуть нам забезпечити планову забудову. Приміром, мікрорайон Озерна забудований хаотично. А при забудові потрібно враховувати не лише житлові будинки, а й усі об’єкти соціальної інфраструктури. Знати, де буде парк і дорога, де школа, а де — дитсадок. Тому поступово будуть відводитися ділянки під той чи інший об’єкт, передбачений у проєкті. Головне — дотримуватися визначеної стратегії”.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *