Культура

Глядач має сміятись і плакати

Одним із найпотужніших культурних осередків нашого міста та області є академічний музично-драматичний театр ім. М.Старицького. З нагоди цьогорічного ювілею його існування, а це девʼять десятків років, та міжнародного Дня театру, який відзначають 27 березня, в обласній науковій бібліотеці школярі міста зустрілися з народною артисткою України Ларисою Власенко та керівником віртуального музею театру Сергієм Аніськовим.
Під час зустрічі 17 березня відома акторка розповіла дітям про свій творчий шлях та особливості акторської професії. Каже, головне — поділитися з глядачем емоціями. У театрі він має сміятися й плакати. А для цього потрібно бути щирими, щоб кожен у залі пройнявся грою. Бути актором — щастя для талановитої людини, а талант, коли тобі справа дається легко. Водночас це дуже важка праця, де потрібно відтворити образ інтонаційно, рухом.
Попри успіх та професійне визнання, актору доводиться непросто. Мусить мати загартований характер: навчитися відкидати власні емоції й перейматися емоціями героя, роль якого виконує. Також потрібно призвичаюватися до частої зміни театральних майданчиків, завжди мати бездоганну зовнішність. Окрім цього, актор мусить вміти перевтілюватися, працювати в команді, бути спостережливим та мати хорошу памʼять. Цікаво, що за день інколи доводиться вивчити до 100 сторінок тексту!
Школярів та молодь міста акторка запросила відвідати театр не лише в ролі глядачів, а й запропонувала завітати за куліси. Якщо хочете стати актором, радьтеся з майстрами сцени, просіться бути в масовці, щоб звикнути до театральної роботи, стати розкутішим.
Ще однією цікавою частиною зустрічі школярів та працівників театру стала розповідь Сергія Аніськова про театральний музей.
“Коли прийшов працювати до театру фотографом, виявив, що інформації про таку величну культурну перлину Хмельниччини обмаль. Донині збереглося лише два друкованих видання “Хмельницький театр ім. Г.Петровського”, де на обкладинці старе приміщення театру – нинішня обласна філармонія, та “Хмельницький український музично-драматичний театр ім. Г.Петровського”. В другому виданні згадується музей, який існував у театрі в середині 1980-х років. Є навіть фото цього музею. Але нині, на жаль, й сліду музейного не залишилося. Тому, як громадський діяч, взявся відтворювати спершу віртуальний музей хмельницького театру, переконаний, облаштуємо й звичайний”, — каже Сергій Аніськов.
Про колишній музей театру згадує Лариса Власенко. За її словами, там зберігалися гастрольні подарунки з різних куточків світу, цікаві театральні декорації, світлини, нагороди тощо.
Нинішній віртуальний музей театру, який можна знайти в соціальних мережах, зібрав архів з 1931 року. Серед найцікавішого матеріалу — альбом зі світлинами акторів, театральних постановок, працівників театру, театральних буднів із 1947 року. Відцифровано книгу директора театру, який був на цій посаді понад три десятки років. А також матеріали українського телебачення. Готується до цифрової обробки й відеотека балетмейстера Олександра Шиманського, віднайдено чимало фотографій із його сімейного архіву. Ведуться перемовини з музеєм історії міста Хмельницького, щоб зібрати інформацію про видатну актрису, яка працювала в театрі, Ніну Ніколаєву…
“Щоб створити музей обласного муздрамтеатру, подавали заявки до Українського культурного фонду, але поки нас не підтримали. Нині повністю розроблена концепція майбутнього музею, навіть складений кошторис. Сподіваємося, з нагоди 90-річчя нашого театру, тут таки розпочнуть створювати музей”, — каже Сергій Аніськов.
Також до ювілею готується книга про театр, де, крім історичних відомостей, будуть спогади акторів, працівників сцени та закулісся, шанувальників театру. Знайти відомості про книгу можна у віртуальному музеї, де є QR-код із посиланням на детальнішу інформацію. Презентувати видання планують 27 березня. Книгу розповсюдять у двадцяти головних бібліотеках міста та області.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *