На замітку

Ботулізм: причини та симптоми

У Хмельницькому зафіксували перший у цьому році випадок ботулізму. Про це повідомили в Хмельницькому міськрайонному відділі ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України”.

За словами медиків, ця хвороба підкосила молоду жінку після вживання в їжу домашньої курячої консерви. Її готувала в автоклаві. Втім такі пристрої, кажуть медики, не завжди витримують необхідний температурний режим та тиск, щоб зробити консервацію безпечною.
Зараз стан хворої стабілізувався, в неї вже відновилося мовлення, але ще присутнє погіршення зору. Фахівці кажуть, випадків ботулізму більшає навесні, коли люди починають використовувати консервації, заготовлені, як кажуть, на зиму. Однак не тільки консерви несуть небезпеку. Були зафіксовані спалахи хвороби після вживання в їжу самостійно приготовленої кров’яної ковбаси та копченої риби. Лікарі зробили небезпідставне припущення, яке потім підтвердилося науково і практично, що саме продукти, приготовлені в домашніх, а не в технічних умовах, найчастіше викликають ботулізм. Разом з тим, це досить серйозна токсико-інфекційна хвороба, яка вражає нервову систему і спинний мозок. Головними симптомами, які відрізняють ботулізм від харчового отруєння, є двоїння в очах, інші порушення зору, слабка реакція зіниць на світловий подразник, слабкість у м’язах, що починається з потиличних, хворий погано утримує голову вертикально, зміна тембру голосу, обличчя стає малоемоційним, схожим на маску, людині важко ковтати і висовувати язика. Якщо такі симптоми з’являються, необхідно негайно викликати швидку допомогу. Найнебезпечнішим проявом ботулізму може стати миттєвий розвиток дихальної недостатності.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *