Актуально

Центр їде в старостинські округи

З 1 березня працівники міського Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) розпочали планові виїзди у старостинські округи міської ОТГ. Таких округів шість, що об’єднують 24 населених пункти і майже 20 тисяч мешканців. Щоб зробити соціальні послуги ближчими для сільських людей, міська рада прийняла рішення про надання послуг працівниками міського ЦНАПу у відповідних округах. Прийоми в старостинських округах адміністратори центру проводять відтепер щодня, аби жителі сіл не їхали до Хмельницького за довідкою чи дозволом.
За словами адміністраторки ЦНАПу Катерини Москалюк, людей приходить багато, найчастіше пенсіонери. “Найбільше люди звертаються із земельних питань і з питань місця проживання, права власності. Приймаємо і видаємо необхідні документи, витяги, надаємо довідкові послуги щодо архітектури, роботи архіву, нашої служби”, — каже чиновниця. Вже в перший день на прийом до представниці ЦНАПу у Шаровечці прийшло багато відвідувачів. Бо до старостинського округу входить ще 5 сіл, а це понад 5 тисяч населення. Раніше адмінпослуги тамтешні мешканці отримували у сільській раді Шаровечки, яка була центром ОТГ. Після об’єднання з Хмельницьким все змінилося. На останній сесії міської ради старостам уже надали повноваження видавати деякі довідки. Пізніше в старостинських округах працюватимуть і головні спеціалісти з питань реєстрації.
“Це великий позитив, — переконаний Олег Міхалець, помічник старости округу з центром у Шаровечці. — Людина на місці може і зареєструватися, і знятися з реєстрації, тут же й отримати більшу частину необхідних довідок: про місце реєстрації, про склад сім’ї тощо.
До часу, поки механізм надання адмінпослуг мешканцям громади ще в розробці, працівники ЦНАПу і надалі будуть виїжджати в села.
“Зараз ми навчаємось, — розповів староста округу Болеслав Бондар. — Вивчаємо запити, які найбільше турбують людей, скільки громадян потребує послуг, а також, які послуги ми можемо тут реалізовувати”.
Такі ж робочі виїзди фахівці провели для мешканців старостинських округів у Копистині та Олешині.
Як відомо, 17 лютого на 4-ій сесії міської ради значна частина питань порядку денного стосувалася формування територіальної громади. “Ми провели інвентаризацію усього майна сільських рад і затвердили передавальні акти на нього. Прийняли зміни до низки положень, програм, статутів. Додали повноважень старостам. Відтепер вони матимуть свою печатку і зможуть видавати частину довідок, актів та характеристик. Це значно спростить доступ мешканців округів до послуг”, — підкреслив міський голова Олександр Симчишин.
Відповідно до розпорядження міського голови затверджено графік виїзного прийому громадян керівництвом Хмельницької міської ради та виконавчого комітету в мікрорайонах міста та старостинських округах на 2021 рік. Спілкування з мешканцями приєднаних округів відбуватиметься щомісяця, із дотриманням карантинних обмежень.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *