Мовою здоров'я

Діабет: як зменшити ризики?

Галина БУЗДИГАН, лікар-ендокринолог КП “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр”

Цукровий діабет — це захворювання, при якому виявляється стійке підвищення рівня глюкози у крові. І виявити це можна з допомогою звичного для всіх з дитинства аналізу — кров на цукор.
Цукровий діабет першого типу виявляється, як правило, у дітей та пацієнтів молодого віку, і ця форма є абсолютно інсулінозалежною й набагато важчою. Запобігти діабету першого типу, на жаль, неможливо.
Цукровий діабет другого типу становить практично 90 відсотків усіх випадків діабету. І саме йому ми можемо протистояти, більше того, змінивши спосіб життя, не дозволити йому розвинутися.
Симптоми діабету другого типу спочатку можуть бути непомітними для самого хворого. Приміром, людина постійно хоче пити, у неї підвищений апетит. Вона втомлена, дратівлива. У неї часте сечовипускання, повільно загоюються рани, погіршується зір. Хворий відчуває поколювання, біль або оніміння в кінцівках, свербіж шкіри. Людина не завжди звертає увагу на ці симптоми, особливо, якщо вони не яскраво виражені, і підвищений рівень глюкози у крові може виявитися випадково, під час якогось обстеження. Треба зрозуміти, що діабет другого типу страшний своїми ускладненнями. Думаю, усім відомо про діабетичну стопу, коли внаслідок порушення кровотоку та враження нервових закінчень можуть з’являтися виразки на ногах, які інфікуються і не загоюються. Дуже часто це призводить до ампутації.
Окрім того, зростає ризик розвитку інсульту. Вражається також сітківка очей, що може призвести до втрати зору.
Захворіти діабетом другого типу можеш практично кожен, особливо, якщо ним хворіли близькі родичі. Факторами ризику є зайва вага, високий артеріальний тиск.
При виявленні будь-яких з описаних вище симптомів, необхідно негайно звернутися до свого сімейного лікаря.
Але давайте поговоримо, як протистояти небезпеці? Звичайно ж, якщо у вас надлишкова вага, її потрібно негайно позбутися! Іншими словами — ведіть здоровий спосіб життя.
Важливо споживати їжу нежирну, з великим вмістом клітковини. Відмовтеся від цукру, тістечок, булочок, білого хліба взагалі. Організму потрібні складні вуглеводи. Тобто у своєму сніданку, приміром, замініть звичну скибку білого хліба на хліб з висівками чи з житнього борошна, додайте яйце, вівсяну кашу тощо.
Харчуватися треба невеличкими порціями, але частіше, 4-5 разів на день, це зменшить навантаження на вашу підшлункову залозу.
У вашому раціоні обов‘язково повинні бути овочі, риба, гречка, рис, макарони твердих сортів. Білкова їжа повинна бути нежирною — м’ясо курки, індички, телятина, яловичина, кролик, яйця, нежирні сири.
Намагайтеся давати своєму організму достатнє фізичне навантаження. Більше рухайтеся. Немає можливості ходити до спортивного залу чи басейну, робіть нескладні фізичні вправи вдома — регулярно. Просто гуляйте, багато ходіть пішки.
Отож, стежте за своїм самопочуттям.Будьте здорові!

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *