Мовою здоров'я

Вакцинація: готові?

За попередніми прогнозами, вакцинація проти COVID-19 на Хмельниччині повинна розпочатися наприкінці лютого цього року. Як відбуватиметься імунізація під час першого етапу? Чи готове місто до її проведення, чи забезпечені для цього всі необхідні умови? Про це, власне, ведемо мову з заступником Хмельницького міського голови Романом ПРИМУШЕМ.

— Романе Борисовичу, які ж, все таки, реальні терміни початку вакцинації?
— Ми розраховуємо, що зможемо розпочати вакцинацію орієнтовно з 25 лютого. Усе залежить від того, наскільки оперативно Міністерство охорони здоров’я зможе спрямувати в регіони вакцини, які надходять до України. Передбачається, що вакцина надходитиме партіями, по 1000 доз, наприклад. За добу можна буде вакцинувати до 100 осіб.

— Які ж вакцини отримаємо?
— Мова наразі йде про Pfizer американського виробництва, яка має 95 відсотків ефективності у захисті від коронавірусної хвороби. Її для України виділено у кількості 117 тисяч доз. Утім буквально днями отримали інформацію, що одночасно з Pfizer Україна може отримати й вакцину AstraZeneka.

— Кого вакцинуватимуть, так би мовити, найпершими на першому етапі?
— Першочергово щеплення отримають медичні працівники, які безпосередньо працюють з “ковідними” хворими, адже саме вони перебувають у зоні критичного ризику інфікування COVID-19. У Хмельницькій територіальній громаді їх 300 (усього ж в області майже 2 тисячі). Передбачається, що в кожен заклад охорони здоров’я, де лікують хворих на COVID-19, виїжджатимуть мобільні бригади й здійснюватимуть вакцинацію.

— Скільки таких мобільних бригад створено, Романе Борисовичу?
— Раніше передбачалося, що в області працюватимуть понад 20 мобільних бригад. Потім рішення змінилося. Нині у місті Хмельницькому створено чотири бригади, і їхніми силами буде здійснюватися вакцинація на всій території області під час першого етапу.

— Чи зможемо забезпечити умови для відповідного зберігання й транспортування вакцини?
— Вакцина вимагає дотримання особливого температурного режиму. Якщо це, до прикладу, Pfizer, то півроку вона може зберігатися на складах у Києві при температурі мінус 70 градусів. А після того, як буде доставлена в нашу область (місто Хмельницький), вона може зберігатися у холодильнику при температурі плюс 5 градусів за Цельсієм не більше п’яти діб. Тому партія, яка надходить, повинна бути використана за цей період.

— Якщо виникне необхідність транспортувати вакцину без холодильного обладнання безпосередньо до місця вакцинації?
— На цей випадок у кожній мобільній бригаді є термосумки, які забезпечують потрібний температурний режим. Тому, якщо все постачатиметься швидко і за планом, думаю, ніяких питань не повинно виникати.

— Члени мобільних бригад проходили спеціальні курси?
— Так, минулого тижня вони навчалися онлайн. А цього тижня, уже з понеділка проходили навчання у Києві безпосередньо з фахівцями МОЗУ.

— Які ще вакцини отримуватиме Україна? Наскільки можемо бути впевненими у їхній безпечності та ефективності?
— Поки ми ведемо мову про Pfizer. Про постачання інших вакцин складно говорити. Важливо те, що, незалежно від того, яка це вакцина, вона повинна пройти всі клінічні випробування. Ми повинні бути абсолютно впевнені в її якості та безпечності.
На мою думку, маємо нині недостатній рівень інформаційної та роз’яснювальної роботи щодо проведення вакцинації. Як свідчать дані соціологічних опитувань, багато людей сумніваються, відмовляються від щеплень. Адже вакцинація у нас не примусова, а добровільна.

— Чи багато відмов серед медичних працівників?
— Поки вакцинація не розпочалася, неможливо сказати щось конкретне. Частина медиків, приміром, ще вагається, чи готові робити щеплення. Але більшість все-таки підтвердила свою згоду вакцинуватися. Певний відсоток прийме рішення після того, як дізнається, яка саме вакцина надійшла. Тому остаточну кількість згодних і незгодних ми будемо знати вже безпосередньо під час вакцинації.

— Безкоштовно вакцинуватися ми можемо лише тими препаратами, які закуповує Міністерство охорони здоров’я. А коли матимемо можливість за бажанням придбати в аптеці вакцину, якій довіряємо найбільше?
— Думаю, що наприкінці цього року або на початку наступного можна буде вільно придбати вакцину в аптечній мережі.

— Романе Борисовичу, кого вакцинуватимуть наступними, на другому етапі?
— На другому етапі здійснюватиметься вакцинація всіх інших медичних працівників. Лише у Хмельницькій територіальній громаді їх приблизно 4600. А також вакцинуватимуть людей похилого віку 85 років і старших. Цей етап буде значно ширшим. За алгоритмом, розробленим Міністерством охорони здоров’я, на цьому етапі уже повинні працювати пункти вакцинації (на території нашої територіальної громади їх передбачено до 20). Адже виїзних бригад тоді буде недостатньо. Звісно, у навчальні заклади, приміром, чи заклади соціального захисту для вакцинації найкраще виїжджати саме мобільним бригадам, аби зробити щеплення людям на місці.

— Яким чином фінансуватиметься робота мобільних бригад?
— Кожну людину треба вакцинувати двічі: вакцинація і через 3-4 тижні —ревакцинація. За пакет надання цих медичних послуг Національна служба здоров‘я України виділятиме медичному закладу 80 гривень на кожну особу. За нашими розрахунками, цього недостатньо. Адже сюди входять і виплата зарплати, і витрати паливно-мастильних матеріалів, й інші витратні матеріали, потрібні для здійснення вакцинації (ті самі шприци й рукавички, наприклад). Ми будемо змушені дофінансовувати процес вакцинації і з міського бюджету, і за рахунок закладів, які цим займаються.

— Попри все вакцинація уже, вважайте, на порозі. Сподіваюся, ми впораємося з цим нелегким завданням?
— Так, до роботи ми готові.

— Тоді успішного старту! І дякую Вам за розмову.

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *